بازآفرینی حس تعلق در بافت های تاریخی(موردپژوهشی :محله رباط قدیم-تهران)
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: چهارمین کنفرانس بین المللی و پنجمین کنفرانس ملی عمران، معماری، هنر و طراحی شهری
- کد COI اختصاصی: ICCACS04_0814
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 312
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد معماری منظر، برنامه ریزی منظر ،دانشگاه غیرانتفاعی رسام کرج، ایران
دانشجوی کارشناسی ارشدمعماری منظر،برنامه ریزی منظر دانشکده غیرانتفاعی غیرانتفاعی رسام کرج،ایران-
پژوهشگر دکتری معماری منظر . دانشکده معماری ، پردیس هنر های زیبا ، دانشگاه تهران ، ایران-
چکیده
امروزه موضوع حس مکان و احساس تعلق به مکان، از محورهای مهم در ارزش بخشی به بافت ها و فضاهای شهری است. حس تعلق به مکان یک ویژگی غیر مادیست شامل مجموعه ای از خاطرات ذهنی، تجربیات فردی و جمعی و ویژگی های کالبدی که یک محیط را به فضایی خاص برای افراد خاص تبدیل می کند که بافت های سنتی- تاریخی این ویژگی را به بهترین نحو نشان می دهند و ضرورت برانگیزش احساس تعلق، همخوانی رفتار و همگرایی در بافت را در راستای کمال بخشی و حقیقت دهی به بافت و طراحی فضا های شهری را نشان می دهد. حس مکان علاوه بر اینکه موجب احساس راحتی از یک محیط می شود. از مفاهیم فرهنگی مورد نظر مردم، روابط اجتماعی و فرهنگی جامعه در یک مکان مشخص حمایت کرده و باعث یادآوری تجارب گذشته و دستیابی به هویت برای افراد می شود. در این نوشتار، با هدف بازیابی و معرفی نقش هریک از عوامل تشکیل دهنده حس مکان به بررسی حس تعلق مکان بافت سنتی- تاریخی محله رباط قدیم (واقع در شهر رباط کریم)، که شامل بسیاری از بناهای تاریخی از جمله: امام زاده عمادالدین، امامزاده محمد تقی، کاروانسرا حاج کمال، پل بازار ک، یخچال ها، آسیاب آبی، خانه بشیر شیرازی و بسیاری از آثار ارزشمند دیگر است می پردازیم . در این پژوهش در تلاشیم تا با استفاده از مطالعات و اسناد کتابخانه ای، مشاهدات میدانی و مصاحبه با ساکنین و کسبه محل راهکار هایی جهت بازگرداندن ارزش های فرهنگی و اجتماعی محله ارائه دهیم زیرا با وجود تخریب روز افزون بافت تاریخی محله رباط قدیم و بی توجهی به آن، و تحقیقات گذشته در این زمینه نشان می دهد که بافت های سنتی این محله هنوز برای استفاده کنندگان از آن معنی دار است و حس تعلق فردی و جمعی به یک محله سنتی هنوز در افراد وجود دارد در نتیجه برای ایجاد و حفظ حس تعلق، شناساندن ارزش های فرهنگی، اجتماعی، ابنیه ارزشمند و افراد سرشناس منقطه می تواند از جمله راهکار های موثر در ایجاد حس تعلق به این مکان ها در افراد باشدکلیدواژه ها
حس تعلق، مکان، سنتی، تاریخی، فضای شهری، رباط قدیممقالات مرتبط جدید
- راهکارهای طراحی مسیر میدان امام حسین (ع) تا خیابان سبلان با رویکرد پیاده محوری
- واکاوی فضایی زیست پذیری شهری با رویکرد توسعه پایدار (مورد مطالعه: شهر رشت)
- تلاقی برنامه ریزی شهری و ورزش همگانی: تحلیل نظری و رویکردهای نوین
- پیوند مکان سوم و خلاقیت در طراحی فضاهای شهری
- تاثیر تنش های زیستی و غیر زیستی بر درختان شهری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.