بررسی عددی تراورس فولادی پر شده با بتن لاستیکی در راه آهن
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: چهارمین کنفرانس بین المللی و پنجمین کنفرانس ملی عمران، معماری، هنر و طراحی شهری
- کد COI اختصاصی: ICCACS04_0528
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 475
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه علوم و فنون مازندران
استاد دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل
صالح محمدابراهیم زاده سپاسگزار
دانشجوی دکتری دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل
چکیده
در سیستم های راه آهن، تراورس یکی از مهمترین اجزا هستند. برخی از وظایف مهم تراورس ها عبارتند از: پشتیبانی از ریل و حفظ خط، مقاومت در برابر حرکت عمودی و طولی ریل ها، انتقال و توزیع بارها از ریل به بالاست، عمل به عنوان عضو انتقال دهنده لنگر برای سیستم های اتصال را فراهم می کند. در این پژوهش به بررسی و عملکرد عددی و آزمایشگاهی مقاطع فولادی پر شده با بتن لاستیکی در تراورس های راه آهن تحت بار خمشی پرداخته شد. پارامترهای عددی که توسط نرم افزار آباکوس مورد ارزیابی تراورس فولادی پر شده با بتن، درصد لاستیک و ضخامت جداره فولادی در نظر گرفته شد. نتایج بر اساس مولفه های حاصل شده از نمودار نیرو-جابجایی در فصل قبل مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد استفاده از سه درصد لاستیک در بتن پرکننده تراورس نشان داد که الیاف لاستیک سبب افزایش شکل پذیری و کاهش مقاومت فشاری شده است. تغییر ضخامت جداره فولادی در مدل عددی تراورس فولادی پر شده با بتن برای سبب افزایش سختی، مقاومت و شکل پذیری شده است. بیشترین تاثیر پارامتر درصد لاستیک در تراورس فولادی پر شده با بتن بر روی شاخص شکل پذیری بوده است. الگوهای رشد ترک نیز نشان داد که با افزایش سطح تقویت فیبر، مقاومت ترک در ترکهای با عرض یکسان نیز افزایش می یابد که در نمونه های آزمایشگاهی تراورس کامپوزیتی مشاهده شده است.کلیدواژه ها
تروارس فولادی پر شده با بتن، بتن لاستیکی، فولاد ضد زنگ، اجزای محدود.مقالات مرتبط جدید
- نقش تعامل شهروندان با شهرداری جهت توسعه و آبادانی شهرهای تازه تاسیس
- امکانسنجی پیاده سازی فناوریهای نوین و پایدار برای بهبود مدیریت هوشمند شهری
- طراحی مناطق بهینه باغات خانواده شهر شیراز با استفاده از سیستم اطلاعات مکانی و روش تحلیل سلسله مراتبی
- نگاهی به روش های طراحی معماری از دیدگاه جفری برادبنت
- تاثیر فناوریهای نوظهور ساختوساز بر بافت شهر ی: یکپارچگ ی، چالش ها و فرصت ها
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.