کنکاشی در اصول زیبا شناسی معماری اسلامی ایران ( نمونه موردی مسجد جامع یزد )

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس بین المللی و پنجمین کنفرانس ملی عمران، معماری، هنر و طراحی شهری
  • کد COI اختصاصی: ICCACS04_0119
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 324
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ایمان میرشجاعیان حسینی

استادیار گروه مهندسی معماری، موسسه آموزش عالی وحدت، تربت جام، ایران

محمدحسین فکور بافنده

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه معماری، موسسه آموزش عالی خاوران، مشهد، ایران

مینا رحیمی

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه معماری، موسسه آموزش عالی خاوران، مشهد، ایران

چکیده

از دیدگاه اندیشمندان مسلمان بحث زیباشناسی جدا از بستر و زمینه و مبدا و منشا خود دیده نمیشود. هنر آفرینش زیبایی است و شاید بتوان گفت با ارزش ترین شان اثر معماری وجه هنری آن است . هنرمندان ایرانی در همه رشته های هنری دست به خلق آثاری زده اند که ضمن بهره گیری از تعالی اسلامی ضمن پاسخگویی به نیازهای انسان جلوهایی از زیبایی را به نمایش گذاشته اند که مختصات این زیبایی از تفکر و فرهنگ و محیط و تاریخ و نوع نگرش به عالم و در یک کلام از جهان بینی ایرانیان مسلمان حکایت میکند . کشف مفاهیم زیباشناسی در بناهای عبادی مساجد همواره یکی از دغدغه های مهم معماران برای ایجاد فضای مطلوب تر برای آیندگان بوده است . به کار گیری معانی ومفاهیم زیبایی شناسی اسلامی در فضاهای شهری، علاوه بر حس زیبایی شناسی منبعث از مفاهیم اسلامی در فضاهای زیستی شهری؛ سبب توجه و بازگشت به نظام ارزشی منطبق با هویت اسلامی در شهرسازی خواهد گردید. پژوهش پیش رو تلاشی است بر پایه مطالعات کتابخانه ای برای شناخت زیبایی شناسی و اصول آن در معماری اسلامی. در راستای دستیابی به این هدف، روش پژوهش با استفاده از راهکار های ترکیبی می باشد که برای انجام آن از تکنیک های تحلیل- توصیفی استفاده شده است . در نتایج پژوهش نشان میدهد: تناسب و توزان، مقیاس، تکرار و تناوب، تقارن، تعادل، مرکزیت، هماهنگی، تشابه، تنوع و تضیاد، نظیم، حرکت و آرامش، نور، آب، رنگ، شفافیت، فرم و صورت و تزئین عوامل اصلی ایجاد زیبایی بخش ساختمان ها در معماری اسلامی هستند.

کلیدواژه ها

زیبایی، زیبایی شناسی، معماری اسلامی، مساجد، مسجد جامع یزد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.