بررسی اثر اسپری سوسپانسیون حاوی سلولهای بنیادی مزانشیمی مشتق شده از بافت چربی بر التیام زخم دیابتی و سنتز کلاژن در بافت پوست در مدل حیوانی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دانشور پزشکی (نشریه پژوهشی پایه و بالینی)، دوره: 29، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_DMED-29-6_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 167
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سونا زارع

مرکز تحقیقات پوست و سلول های بنیادی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران

رحیم احمدی

گروه زیست شناسی ، دانشکده علوم پایه ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان ، همدان ،ایران

پوریا غیائی

گروه ایمنی شناسی پزشکی ، دانشکده پزشکی افضلی پور ، دانشگاه علوم پزشکی کرمان ، کرمان ، ایران

چکیده

مقدمه و هدف: گرچه مطالعات زیادی در خصوص اثرات سلول های بنیادی مزانشیمی مشتق از بافت چربی در التیام زخم انجام گرفته، اما هنوز هم اثرات ترمیمی این سلول ها قابل بحث هستند. بر این مبنا، مطالعه حاضر به بررسی اثر سلول های بنیادی مزانشیمی بر التیام زخم های دیابتی و سنتز کلاژن در بافت پوست در مدل حیوانی پرداخته است.مواد و روش ها: طی این تحقیق تجربی-آزمایشگاهی بافت چربی شکمی از مراجعه کنندگان جهت ابدومینوپلاستی تهیه گردید. سلول های مزانشیمی جداسازی شده و مورد ارزیابی میکروسکوپی و فلوسایتومتری قرار گرفتند.  استرپتوزوتوسین جهت القای دیابت در ۱۰ سر موش صحرایی نر نژاد ویستار مورد استفاده قرار گرفت. زخمهایی به قطر ۸/۰ سانتیمتر توسط پانچ بیوپسی در ناحیه پشت موشهای دیابتی ایجاد شد. حیوانات به دو گروه شاهد (تیمار نشده) و تیمار با سلول های مزانشیمی تقسیم بندی گردیدند. پس از تیمار، التیام زخم به روش فتوگرافی در روزهای ۷، ۱۴ و ۲۱ بررسی شد و سنتز کلاژن با رنگ آمیزی ماسون تری کروم ارزیابی گردید.نتایج: داده های مشاهده ای نشان دادند که سرعت التیام زخم در گروه تیمار نسبت به گروه شاهد بیشتر بود. ۲۱ روز بعد از تیمار، تراکم رشته های کلاژن، شکل گیری عروق بافتی و نظم رشته های کلاژن در گروه تیمار از کیفیت بیشتری نسبت به گروه کنترل برخوردار بود.نتیجه گیری: اسپری کردن سلول های بنیادی مزانشیمی مشتق شده از بافت چربی در ناحیه زخم دیابتی می تواند سبب افزایش سنتز کلاژن در ناحیه زخم و تسریع ترمیم زخم دیابتی گردد. بر این مبنا استفاده از این سلول ها می تواند در سلول درمانی زخم ها مورد توجه قرار گیرد.

کلیدواژه ها

زخم دیابتی, اسپری, سلول های بنیادی مزانشیمی, بافت چربی, کلاژن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.