ارزیابی اثر تغییر فاصله کاشت روی ردیف بر رشد و عملکرد ارقام متفاوت خیار گلخانه ای (Cucumis sativus L.)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوفصلنامه علوم سبزی ها، دوره: 5، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IUVS-5-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 198
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بردیا بیات

دانشجوی دکتری زراعت، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

محمدحسین انصاری

دانشیار گروه زراعت، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران

مرجان دیانت

دانشیار گروه زراعت، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

علی محمدی ترکاشوند

دانشیار گروه زراعت، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

چکیده

به منظور ارزیابی اثر تغییر فاصله کاشت روی ردیف بر رشد و عملکرد ارقام مختلف خیار گلخانه ای آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در گلخانه ای در شهرستان پاکدشت در دو سال ۱۳۹۷ و ۱۳۹۸، انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل فاصله بوته ها روی ردیف در سه سطح (۳۷، ۴۲ و ۴۷ سانتی متر) و پنج رقم خیار گلخانه ای (ویولا، یازان، کادیر، ساتورن و یکتا) بودند. از ارقام مورد مطالعه رقم ویولا و یازان جزء ارقام پر گل، رقم کادیر متوسط گل (بیش از سه گل در هر بند)، رقم یکتا کم گل (بین یک تا دو گل در هر بند) و رقم ساتورن تک گل، می باشند. نتایج نشان داد با کاهش فاصله بوته ها از ۴۷ به ۳۷ سانتی متر، وزن متوسط میوه ۸/۳۴-۴/۱۱درصد و وزن زیست توده کل در واحد سطح ۵/۴۱- ۹۲/۷ درصد، در همه ارقام مورد مطالعه افزایش یافت. در هر دو سال بیشترین تعداد میوه در رقم ساتورن (۱/۶۴ میوه) از فاصله ۴۷ سانتی متر و در سایر ارقام از فاصله ۴۲ سانتی متر، به دست آمد و همچنین بیشترین عملکرد رقم ساتورن در فاصله ۴۷ سانتی متر (۳۸/۲۱۷ تن در هکتار) و در سایر ارقام در فاصله ۴۲ سانتی متر تولید شد (میانگین عملکرد ارقام ویولا، کادیر، یکتا و یازان به ترتیب ۰۳/۲۷۰، ۳۱/۲۵۲، ۸۳/۲۳۸ و ۰۳/۲۱۶ تن در هکتار بود)؛ بنابراین بر اساس نتایج به دست آمده برای رقم تک گل مثل ساتورن فاصله روی ردیف ۴۷ سانتی متر، ولی برای ارقام چند گل فاصله روی ردیف ۴۲ سانتی متر، برای حصول بیشترین عملکرد خیار در گلخانه توصیه می شود. همچنین اختلاف عملکرد بین فاصله های کاشت، ضرورت رعایت تراکم مطلوب توسط گلخانه داران را نشان می دهد.

کلیدواژه ها

تراکم بوته, تعداد گل, سفتی میوه, عملکرد تک بوته

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.