اثر تمرین در آب بر مقدار Fetuin-A، ANGPTL۴ و FGF۲۱ سرم زنان چاق مبتلا به دیابت نوع دو

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوفصلنامه مطالعات کاربردی تندرستی در فیزیولوژی ورزش، دوره: 8، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JAHSSP-8-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 141
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمانه داستاه

دکتری فیزیولوژی ورزشی دانشگاه ارومیه، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.

سولماز بابایی بناب

دانشیار فیزیولوژی ورزشی، گروه علوم ورزشی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه مراغه، مراغه، ایران.

چکیده

هدف: هپاتوکین­هایی نظیر fetuin-A، ANGPTL۴ و FGF۲۱ از اهداف بالقوه درمان اختلالات دیابت نوع دو به ­شمار می­روند. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر ۱۲ هفته تمرین در آب بر مقدار سرمی fetuin-A، ANGPTL۴ و FGF۲۱ در زنان چاق مبتلا به دیابت نوع دو بود. روش شناسی: بدین منظور، ۴۴ زن مبتلا به دیابت با میانگین سن ۱۹/۶±۱۶/۵۵ و شاخص توده بدنی ۳۲/۱±۵۲/۳۱ کیلوگرم بر متر مربع، به طور تصادفی در دو گروه کنترل (۲۲ نفر) و تمرین در آب (۲۲ نفر) قرار گرفتند. گروه تمرینی سه جلسه در هفته به مدت ۱۲ هفته تمرینات داخل آب را با شدت ۶۰-۷۵ درصد ضربان قلب بیشینه اجرا کردند. گروه کنترل روند طبیعی فعالیت­های روزمره را دنبال کردند. نمونه­های خون قبل و بعد از تمرین جمع آوری شد. مقادیر سرمی گلوکز ناشتا، انسولین، شاخص مقاومت به انسولین، HbA۱C، Fetuin-A، ANGPTL۴، FGF۲۱ و پروفایل لیپیدی اندازه گیری شد. داده­ها با استفاده از آزمون کوواریانس تجزیه و تحلیل شدند. یافته­ها: سطوح سرمی گلوکز، انسولین، مقاومت انسولینی، HbA۱C، Fetuin-A، ANGPTL۴ و درصد چربی در گروه تجربی پس از ۱۲ هفته تمرین در آب نسبت به گروه کنترل به­طور معنی­داری کاهش یافت (۰۵/۰> p). همچنین، تمرین در آب باعث افزایش معنی ­دار سطوح FGF۲۱ در گروه تجربی نسبت به گروه کنترل شد (p< ۰.۰۵). تمرین در آب باعث کاهش معنی­ دار شاخص­های TC ، TG و LDL در گروه تجربی شد (۰۵/۰> p)؛ اما افزایش HDL معنی­دار نبود (۲۱/۰=p). نتیجه گیری: به نظر می رسد تمرینات در داخل آب می ­توانند در بهبود عوارض دیابت نوع دو مفید باشند.

کلیدواژه ها

تمرین در آب, دیابت, ANGPTL۴, fetuin-A, FGF۲۱

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.