اثر تعاملی تمرین هوازی و مکمل کورکومین بر بیان ژن NRF-۱ و NRF-۲ میتوکندری در کاردیومیوسیت های موش های صحرایی نر مدل سکته قلبی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوفصلنامه مطالعات کاربردی تندرستی در فیزیولوژی ورزش، دوره: 8، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JAHSSP-8-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 183
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا نیکوزاده

دانشجوی دکتری فیزیولوژی ورزشی، گروه تربیت بدنی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران

رقیه پوزش جدیدی

استادیار، گروه تربیت بدنی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران

میرعلیرضا نورآذر

استادیار، گروه دامپزشکی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران

مسعود اصغرپور ارشد

استادیار، گروه تربیت بدنی، مرکز آموزش علوم پایه، دانشگاه علوم انتظامی امین، تهران، ایران

جبار بشیری

دانشیار فیزیولوژی ورزشی، گروه تربیت بدنی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران

چکیده

هدف: تحقیق حاضر با هدف بررسی اثر تعاملی تمرین­هوازی و مصرف مکمل کورکومین بر بیان­ژنNRF-۱  و NRF-۲ میتوکندریایی کاردیومیوسیت موش های صحرایی نر مدل سکته قلبی انجام شد. روش شناسی: ۳۲ سر موش صحرایی نر به صورت تصادفی به چهار گروه کنترل، تمرین­هوازی، مصرف مکمل و­ تمرین­هوازی + مصرف مکمل تقسیم شدند. گروه های تمرین و تمرین + مکمل به مدت ۸ هفته در برنامه تمرین­هوازی شرکت کردند. تمرین روی نوارگردان الکترونیکی هوشمند حیوانی به صورت ۵ روز در هفته انجام شد و در این زمان گروه کنترل و مصرف مکمل برنامه تمرینی نداشتند. همچنین، مکمل کورکومین پنج روز در هفته و به صورت گاواژ به گروه های مکمل و تمرین + مکمل داده شد. پس از جراحی، بیان­ژن هایNRF-۱  و NRF-۲ کاردیومیوسیت با استفاده از روش  Real-time PCRبه­دست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها ﺁزمون های شاپیرو-ویلک و تحلیل واریانس دو­طرفه مورد استفاده قرار گرفت. یافته ها: هر دو متغیر تمرین و مکمل کورکومین به صورت معنی­داری بیان ­ژن های NRF-۱ و NRF-۲ کاردیومیوسیت ها را افزایش دادند. همچنین نتایج نشان داد که بین این دو متغیر اثر تعاملی مثبت و معنی داری وجود دارد، به طوری که افزایش بیان ­ژن های NRF-۱ و NRF-۲ در گروه تمرین + مکمل از سایر گروه ها بیشتر بود. نتیجه گیری: به نظر می­رسد هر دو عامل تمرین و مصرف مکمل کورکومین به تنهایی و در تعامل با هم می­توانند باعث افزایش بیان ژن برخی عوامل محرک بیوژنز میتوکندریایی در کاردیومیوسیت موش های نر مبتلا به سکته قلبی شوند.

کلیدواژه ها

تمرین هوازی, کورکومین, سکته قلبی, بیوژنز میتوکندری, NRF-۱, NRF-۲

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.