تاثیر کبالت بر ویژگی های ساختاری، ریزساختاری و مغناطیسی نانوذرات فریت منیزیم-روی
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: فصلنامه علم و مهندسی سرامیک، دوره: 10، شماره: 3
- کد COI اختصاصی: JR_IJCSE-10-3_005
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 222
نویسندگان
چکیده
نانوساختارهای ترکیب فریتی Mg۰.۵-xCoxZn۰.۵Fe۲O۴ با مقادیر آلایش ۱۵/۰ ,۱۰/۰ ,۰۵/۰ ,۰۰/۰= x و با استفاده از روش سل-ژل خود احتراقی تهیه شدند. پودرهای تهیه شده به صورت حلقه پرس شدند و تحت عملیات حرارتی در دمای °C ۹۰۰ به مدت ۴ ساعت قرار گرفتند. ویژگیهای ساختاری، ریز ساختاری و مغناطیسی پودرهای تهیه شده توسط پراش پرتو x (XRD)، بینابسنجی تبدیل فوریه فروسرخ (FT-IR)، میکروسکوپ الکترونی روبشی گسیل میدانی (FE-SEM)، طیف سنجی پراش انرژی پرتو ایکس (EDAX) و مغناطیسسنج نمونه مرتعش (VSM) مورد بررسی قرار گرفت. نفوذپذیری مغناطیسی حلقههای تفجوشی شده با استفاده از دستگاه LCR meter بررسی شد. الگوی پراش پرتو x نمونهها نشان داد که همهی پودرهای تهیه شده دارای ساختار بلوری اسپینلی هستند و هیچگونه فاز ناخالصی در آنها وجود ندارد. اندازه ریزبلورکها با استفاده از رابطهی شرر بین nm ۳۶-۶۷ بهدست آمد. با استفاده از تصاویر میکروسکوپ الکترونی میانگین اندازهی ذرات پودرها بین nm ۴۳-۹۶ بهدست آمد. آنالیز مغناطواستاتیکی مشخص کرد که حضور یونهای کبالت بر مغناطش اشباع (Ms) و میدان وادارنده (Hc) تآثیر گذار بوده است و مقادیر Ms با افزایش میزان آلایش ابتدا کاهش و سپس افزایش یافتهاند. کمترین میزان Ms مربوط به نمونهی ۱۰/۰=x برابر با emu/g ۵/۱۶ و بیشترین مقدار مربوط به ۱۵/۰=x برابر با emu/g ۶/۳۹ است. محاسبه کج شدگی گشتاور مغناطیسی (زاویه یافت-کیتل) نمونهها نشان داد که بیشترین میزان کج شدگی اسپینی مربوط به نمونه با ۱۰/۰=x میباشد. مقایسه میدان وادارنده نمونهها نشان داد که به دلیل ناهمسانگردی بلوری کبالت، با افزایش میزان آلایش x مقدار Hc بهصورت پیوسته افزایش مییابد. نتایج نفوذپذیری مغناطیسی حلقههای تفجوشی شده نشان داد که نمونه با ۱۵/۰=x دارای بیشترین نفوذپذیری است.کلیدواژه ها
نانوساختار, سل-ژل, فریت, مغناطش اشباع, وادارندگی, مدل یافت-کیتلاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.