تولید آزمایشگاهی کاندیدای واکسن غیرفعال طاعون نشخوارکنندگان کوچک (PPR) و ارزیابی ایمنی زایی آن در گوسفند و بز

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات دامپزشکی و فرآورده های بیولوژیک، دوره: 35، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_VTJ-35-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 303
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرتضی اکبریان

بخش پاتوبیولوژی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی ، تهران، ایران

هادی کیوانفر

بخش پاتوبیولوژی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی ، تهران، ایران

محسن لطفی

موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

سید محمود عظیمی دزفولی

موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

حمیدرضا ورشویی

موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

چکیده

بیماری طاعون نشخوارکنندگان کوچک (PPR) یک بیماری ویروسی مسری و حاد با واگیری و انتشار سریع در گوسفند و بز است که جهت پیشگیری از شیوع و کنترل این بیماری، واکسیناسیون دام ها بهترین راه حل می باشد. هدف این پژوهش، ارزیابی پاسخ ایمنی حاصل از واکسیناسیون با شش فرمولاسیون تهیه شده از واکسن غیرفعال PPR در بز و گوسفند، در قالب طرح کامل تصادفی با آرایش فاکتوریل ۲×۳ بود. ویروس تخفیف حدت یافته PPR در یک سلول لنفوئیدی سوسپانسیون دستکاری شده با قدرت پاساژ بسیار زیاد، تکثیر و سپس با استفاده از دو غیرفعال کننده (mM ۴ بایناری اتیلن ایمین [BEI] و یا %۳ پراکسید هیدروژن [H۲O۲]) غیرفعال و سپس هر یک از ویروس های غیر فعال شده با استفاده از سه یاور مختلف (هیدرواکسید آلومینیوم، فسفات آلومینیوم و مخلوط %۵۰ هر یک از این دو ادجوآنت) فرمولاسیون شد. ارزیابی ایمنی زایی و بی ضرری واکسن های تهیه شده، به ترتیب با استفاده از دو دز ml ۱/۰ و ۱ (ده برابر دز) بر روی ۳۸ راس گوسفند و ۲۸ راس بز مورد مطالعه قرار گرفت. هر یک از دزهای مورد آزمایش، طی دو نوبت، در روزهای صفر و ۲۱ آزمایش به صورت زیرجلدی تزریق و سپس تیتر سرمی آنتی بادی علیه ویروس PPR در روزهای صفر، ۱۴، ۲۱، ۳۵،  ۴۲ و ۶۰ پس از واکسیناسیون اندازه گیری شد. نتایج نشان داد میانگین تیتر آنتی بادی علیه ویروس PPR تا روز ۲۱ و ۶۰ پس از واکسیناسیون تحت تاثیر نوع غیرفعال کننده و همچنین ادجوانت قرار نگرفت (۰۵/۰< P). همچنین، بین غیرفعال کننده ها و ادجوانت های مختلف برهمکنش معنی داری مشاهده نشد (۰۵/۰< P). با این حال، ایجاد تیتر آنتی بادی مناسب در گروه های مختلف نشان از ایمنی زایی مناسب واکسن های فرموله شده داشت، هر چند باید کارآیی آن با استفاده از آزمایش چالش مورد ارزیابی بیشتر قرار گیرد. همچنین، بدلیل عدم خاصیت سرطان زایی، ارزان بودن و سازگاری با محیط زیست، H۲O۲ کاندیدای استفاده به عنوان غیرفعال کننده در ساخت واکسن غیرفعال PPR می باشد.

کلیدواژه ها

ویروس طاعون نشخوارکنندگان کوچک, غیرفعال کننده, واکسن کشته طاعون نشخوارکنندگان کوچک, ادجوآنت, گوسفند و بز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.