بررسی اثر مودهای بالا و نیاز شکل پذیری در تحلیل استاتیکی معادل قاب های فولادی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: نشریه مهندسی سازه و ساخت، دوره: 8، شماره: 7
  • کد COI اختصاصی: JR_JSEC-8-7_016
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 292
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امین محب خواه

Malayer University, Malayer, Hamedan, Iran

شادی سلیمی مقدم

گروه مهندسی عمران- دانشگاه ملایر

چکیده

در روش تحلیل استا تیکی معادل، نیاز مقاومت سازه بر اساس مود اول ارتعاش و طیف شتاب الاستیک تعیین می شود. در این نوع تحلیل، فرض مشارکت نداشتن تمامی مودهای ارتعاش و استفاده از یک ضریب رفتار ثابت برای یک سیستم خاص در تمامی حالت ها ممکن است در مورد سازه های با زمان تناوب متوسط و بالا، به تخمین نادرست نیاز شکل پذیری طبقات بیانجامد. در این مطالعه برای بررسی این موضوع، ضرایب تصحیح برش پایه استاتیکی معادل برای در نظر گرفتن اثر مودهای بالا در پاسخ قاب های خمشی، قاب های مهاربندی همگرا و قاب های مهاربندی واگرای فولادی در محدوده خطی و غیر خطی مورد تحقیق قرار گرفت. در محدوده خطی، پس از انجام تحلیل های دینامیکی طیفی و استاتیکی معادل، ضرایب تصحیح برش پایه با تقسیم برش پایه حاصل از روش تحلیل طیفی بر برش پایه استاتیکی معادل محاسبه گردید. نتایج بدست آمده در محدوده خطی، نشان داد که این ضرایب تصحیح به شکل طیف و نسبت زمان های تناوب مودال بستگی دارند. هرچه نسبت زمان های تناوب مود دوم به مود اول کمتر باشد و شتاب طیفی نیز با افزایش زمان تناوب افت بیشتری پیدا کند، ضرایب تصحیح یا به عبارت دیگر ضرایب اثر مودهای بالا افزایش می یابد. ضرایب تصحیح برش پایه در محدوده غیر خطی، پس از انجام تحلیل تاریخچه زمانی غیر خطی و رساندن مقدار حداکثر نسبت شکل پذیری طبقات به میزان هدف با روش تکرار محاسبه گردید. برای این منظور قاب های خمشی با تعداد طبقات ۳، ۱۰ و ۲۰، قاب های مهاربندی همگرا با تعداد طبقات ۷، ۲۰ و ۳۰ و قاب های مهاربندی واگرای فولادی با تعداد طبقات ۴، ۱۵ و ۲۵ تحلیل و طراحی گردید. نتایج بدست آمده در محدوده غیر خطی، بیانگر این مطلب است که اعمال این ضرایب تصحیح موجب لحاظ شدن اثر مودهای بالا و محدود شدن حداکثر نسبت شکل پذیری طبقات به میزان هدف می گردد.

کلیدواژه ها

اثر مودهای بالا, تحلیل دینامیکی طیفی, تحلیل استاتیکی معادل, تحلیل تاریخچه زمانی, شکل پذیری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.