تحلیل هم واژگانی بروندادهای علمی حوزه کتاب درمانی در پایگاه وب آو ساینس

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دو فصلنامه علم سنجی کاسپین، دوره: 9، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_CJS-9-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 224
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سهیلا خوئینی

Department of Knowledge and Information Science, Faculty of Management, University of Tehran, Tehran, Iran

علیرضا نوروزی

Department of Knowledge and Information Science, Faculty of Management, University of Tehran, Tehran, Iran

زینب جوزی

MA in Scientometrics, Shahed University, Tehran, Iran

اسماعیل مصطفوی

Department of Knowledge and Information Science, Yazd University, Yazd, Iran

چکیده

سابقه و هدف: مطالعات علم سنجی یکی از کارآمدترین روش های ارزشیابی علمی در پایگاه اطلاعاتی علمی معتبر است. بنابراین هدف از پژوهش حاضر تحلیل هم­ واژگانی بروندادهای علمی حوزه کتاب درمانی در پایگاه وب­ آو­ساینس است. مواد و روش ها: پژوهش حاضر از نوع علم سنجی است که با روش های کتابخانه ­ای و تحلیل شبکه انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل تمام مدارک نمایه ­شده در پایگاه وب­ آو­ساینس در حوزه موضوعی کتاب درمانی طی بازه زمانی ۱۹۷۵ تا ۲۰۲۰ است. داده ها با استفاده از نرم افزار Excel، Pajek، UciNet، Netdraw و VOSviewer تحلیل شدند. یافته ها: نتایج حاکی از آن است که تولیدات علمی حوزه کتاب ­درمانی از نرخ رشد مناسبی برخوردار نیستند و نرخ رشد کل تولیدات علمی این حوزه برابر با ۳ درصد بود. حوزه «روانشناسی» با تولید ۴۹ درصد از مطالعات کتاب درمانی به عنوان فعال ترین حوزه شناخته شد. از مطالعه شبکه هم ­واژگانی حوزه کتاب درمانی شش خوشه موضوعی شناسایی شد که خوشه «کتاب­ درمانی برای کودکان» با فراوانی ۱۰۱۳ کلیدواژه به عنوان بزرگ­ ترین خوشه شناخته شد و کلیدواژه کتاب­ درمانی با ۵۴۳ فراوانی پرتکرارترین کلیدواژه بود. کلیدواژه­ های کتاب ­درمانی و افسردگی با ۱۵۳ رخداد، دارای بیشترین هم رخدادی بودند. چگالی شبکه برابر با ۱/۲۶ محاسبه شد. همچنین کلیدواژه­ های کتاب درمانی، افسردگی و خودیاری به ترتیب دارای بیشترین مرکزیت رتبه (۱۰۰، ۸۵/۴۱۷ و ۸۲/۲۹۲)، مرکزیت بینابینی (۱۱/۱۹۴، ۵/۳۷۸ و ۴/۳۱۰) و مرکزیت نزدیکی (۱۰۰، ۸۷/۲۷۳ و ۸۴/۹۵۶) بودند. نتیجه گیری: روند مطالعات در زمینه کتاب درمانی ضعیف بود و حوزه های پزشکی چندان توجهی به کارگیری آن در درمان بیماری ها نداشته اند. بنابراین لازم است سیاست­ گذاران حوزه سلامت برنامه ریزی های لازم را برای بهبود و تقویت مطالعات کتاب درمانی در تمامی حوزه ها اتخاذ نمایند.

کلیدواژه ها

Scientific outputs, Bibliography, Thematic clusters, Co-word analysis, Bibliotherapy, بروندادهای علمی, کتاب سنجی, خوشه های موضوعی, هم رخدادی واژگان, کتاب درمانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.