بررسی ماگما و کنترل کننده های کانه زایی طلا (مس) فراگرمایی زواریان (سلفچگان) در مقایسه با طلای فراگرمایی ساری گونای (قروه)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران، دوره: 29، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJCM-29-4_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 256
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

تهمینه حسن زاده

سازمان زمین شناسی و معدنی کشور

سید مهران حیدری

سازمان زمین شناسی و معدنی کشور

جلیل قلمقاش

سازمان زمین شناسی و معدنی کشور

آیدا محبی

سازمان زمین شناسی و معدنی کشور

چکیده

کانسار طلا (مس) زواریان در میانه کمان ماگمایی ارومیه-دختر، در مخروطی آتشفشانی با واحدهای آندزی-بازالت، آندزیتی و توده­های گرانودیوریتی واقع است. این مجموعه دارای ماهیت آهکی قلیایی و الگوی تغییرات عناصر کمیاب و خاکی نادر (غنی­شدگی عناصر سنگ دوست بزرگ یون، عناصر خاکی نادر سبک نسبت ­به عناصر با شدت میدان بالا، عناصر خاکی نادر سنگین، ناهنجاری منفی  Ti,Nbو مقادیر پایین Nb/Y) ماگماهای وابسته به کمان است. بررسی­های ساختاری به­نقش کلیدی پهنه­های برشی راستگرد به­عنوان کنترل­کننده حوضه­های رسوبی و ایجاد شرایط لازم برای کشش­های محلی و خروج ماگما اشاره دارد. پراکندگی و نوع دگرسانی­های گرمابی، رگه­های کانه­دار درون نفوذی­ها­ و حضور مگنتیت، تورمالین و کالکوپیریت ­نقش سیال­های ماگمایی رادر تشکیل کانه­زایی نشان می­دهند. این سیال­ها دارای دمای همگن­شدگی ۲۲۰ تا oC ۳۵۰ و شوری ۱۵-۱۰% وزنی نمک طعام هستند. براساس مقایسه این کانه­زایی با کانسار ساری­گونای در شمال­ غرب پهنه سنندج-سیرجان، فازهای ماگمایی میوسن مربوط به تشکیل پهنه­های برشی و ایجاد کشش­های محلی در فازهای کوهزایی پس از برخوردی هستند که با افزایش نقش سیال­های جوی و آمیختگی آنها با سیال­های ماگمایی همراه است.       

کلیدواژه ها

Epithermal gold, Zavarian, Salafchegan, Sari gunay, kohin, Iran., طلای فراگرمایی؛ زواریان؛ سلفچگان؛ ساری گونای؛ کوهین؛ ایران.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.