بررسی تاثیر پاندمی کرونا (کووید-۱۹) بر جمعیت آلاینده های بیولوژیکی در هوا، مطالعه موردی بیمارستان ولی عصر زنجان (۹۹-۱۳۹۸)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه سلامت و محیط زیست، دوره: 14، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJHE-14-4_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 179
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آرزو توکلی

Department of Nursing, Faculty of Nursing, Islamic Azad University of Eghlid, Fars, Iran

آزاده توکلی

Department of Environmental Science, Faculty of Science, University of Zanjan, Zanjan, Iran

چکیده

زمینه و هدف: بیوآئروسل ها ذرات کوچکی هستند که از طریق استنشاق وارد بدن می شوند و با توجه به نوع، غلظت و میزان تماس در بروز بیماری های تنفسی و آلرژی ها نقش دارند. در کاربری های حساس چون مراکز درمانی، توجه به نوع و جمعیت این آلاینده ها و احتمال بروز عفونت های بیمارستانی، ضروری است. در مطالعه حاضر تعداد و نوع بیوآئروسل ها (باکتری و قارچ) در هوای بخش های مختلف یک بیمارستان در شرایط عادی، ساعات ملاقات و همزمان با پاندمی مورد ارزیابی قرار گرفته است. روش بررسی: نمونه برداری از هوای بخش های مختلف و محیط بیرون بیمارستان ولی عصر زنجان در دو بازه شهریور ۹۸ (صبح و ساعات ملاقات) و مهر ۹۹ (همه گیری کرونا) با استفاده از پمپ نمونه بردار هوا (Flite ۳- SKC Ltd) با دبی L/min ۱۴/۱ انجام و سپس در محیط کشت های سابارود دکستروز آگار و نوترینت آگار کشت شد. یافته ها: نتایج نشان داد آلودگی هوای بخش هایی مانند عفونی و درمانگاه در هر دو دوره بررسی بیش از سایرین است. تراکم میکروب ها در ساعات ملاقات (قبل از شیوع بیماری کرونا ویروس) حدود ۳۰ درصد نسبت به شرایط عادی بالاتر است. در مهرماه ۹۹ به دلیل شیوع کرونا و کاهش تردد، آلودگی میکروبی هوا در بیمارستان کاهش یافت. در هر دو دوره بررسی، فراوانی باکتری های گرم مثبت، به ویژه گونه های استافیلوکوکوس (۴۹ درصد) بیش از سایر باکتری ها است و در بین گونه های قارچی فراوانی آسپرژیلوس ها (۴۷ درصد) بیش از سایرین است. نتیجه گیری: این پژوهش نشان داد محدودیت های تردد ناشی از همه گیری کرونا باعث کاهش تراکم میکروبی در فضای بیمارستان شده و از این دستاورد می توان در آینده با هدف بهبود کیفیت هوا و کنترل عفونت های بیمارستانی نیز بهره برد.  

کلیدواژه ها

Bioaerosol, Hospital, Air pollution, Visiting hours, Coronavirus pandemic, بیوآئروسل, بیمارستان, آلودگی هوا, ساعات ملاقات, پاندمی کرونا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.