کمینه گرایی / بیشینه گرایی؛ شاخصی اثرگذار در روش تفسیری مفسران قرآن کریم

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوفصلنامه تفسیرپژوهی، دوره: 8، شماره: 16
  • کد COI اختصاصی: JR_QRAZ-8-16_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 153
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سجاد محمدفام

دانشگاه شهید مدنی آذربایجان

پریسا جلیل زاده باشبلاغ

دانشگاه فرهنگ و معارف اسلامی

چکیده

در بررسی روش تفسیری مفسران قرآن کریم، بررسی پیشزمینه اولین گام شمرده میشود. یکی از پیشزمینه های معرفتی ازوتریک (باطنی و نهان)، نگاه کمینهگرا یا بیشینهگرا داشتن مفسر نسبت به مسائل مختلف است. مسئله اصلی این نوشتار بررسی زمینه های کمینهگرایی و بیشینهگرایی اثرگذار در روش تفسیری مفسران قرآن کریم است. با توجه به اینکه قرآن در درجه اول از محتوای دینی و مذهبی برخوردار بوده و همچنین به صورت یک متن است، لذا زمینه های کمینهگرایی و بیشینهگرایی مطرحشده در این مقاله هم تابعی از این دو ویژگی- دینی و ادبی- و ناظر به آنها است و به زمینه های دیگر پرداخته نشده است. از این رو در این نوشتار، دین، شریعت، متن (نصوص) و تاویل به عنوان چهار زمینه مهم در کمینهگرا یا بیشینهگرا بودن مفسران، با رویکرد توصیفی تحلیلی مورد بررسی قرار گرفته و اثرگذاری آن بر نوع فهم و تفسیر از آیات تبیین شده است. همچنین راه های احراز کمینهگرا یا بیشینهگرا بودن مفسر در هر کدام از زمینه ها نیز تبیین شده است.

کلیدواژه ها

روش ها و مکاتب تفسیری, تفسیر قرآن کریم, تاویل گرایی, متن گرایی, عقل گرایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.