ارزیابی کارایی مدل سلول های خودکار- مارکوف در پیش بینی تغییرات مکانی-زمانی کاربری اراضی در کانون ریزگرد جنوب و جنوب شرق اهواز

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه علوم آب و خاک، دوره: 25، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JWSS-25-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 224
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آذین نوروزی

دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان

محمدرضا انصاری

Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan,

چکیده

در حال حاضر رخداد طوفان ریزگرد از مهم ترین معضلات زیست محیطی استان خوزستان است و ناحیه جنوب و جنوب شرق اهواز به عنوان یکی از کانون های داخلی منشا ریزگرد شناخته شده و در اولویت اول اجرای عملیات اصلاحی قرار دارد. با توجه به اینکه تغییرات کاربری اراضی از عوامل بیابان زایی در منطقه مذکور است، مدل سازی تغییرات آن ضروری و اطلاعات مفیدی را برای برنامه ریزان به منظور مهار و احیای اراضی تخریب شده فراهم می کند. این پژوهش با هدف ارزیابی کارایی مدل CA-Markov در پیش بینی روند تغییرات کاربری اراضی در منطقه مذکور بر اساس دو رویکرد بلندمدت و کوتاه مدت انجام شد. در رویکرد بلندمدت از نقشه های کاربری اراضی سال های ۱۹۸۶ و ۲۰۰۲ و در رویکرد کوتاه مدت از نقشه های کاربری اراضی سال های ۲۰۰۲ و ۲۰۰۷ برای پیش بینی کاربری اراضی سال ۲۰۱۶ استفاده و سپس نتایج مدل سازی اعتبارسنجی شد. بر اساس نتایج مقادیر خطای مکانی، خطای کمی و ضریب کاپا برای رویکرد بلندمدت به ترتیب برابر با ۴۲/۵۵ درصد، ۱۳/۹۵ درصد و ۰/۰۸ و برای رویکرد کوتاه مدت به ترتیب ۱۲/۵۶ درصد، ۱۰/۴۲ درصد و ۰/۲۲ حاصل شد که مبین توانایی ضعیف مدل CA-Markov در پیش بینی روند تغییرات کاربری اراضی در کانون ریزگرد جنوب و جنوب شرق اهواز است. استفاده از قانون یکنواخت در طول شبیه سازی بدون درنظر گرفتن عوامل و فرایندهای موثر بر تغییرات کاربری اراضی، یکسان نبودن روند تغییرات کاربری اراضی طی دوره های مطالعاتی، تغییرات متاثر از فعالیت های انسانی، وقوع خشکسالی و طولانی بودن دوره پیش بینی را می توان از دلایل عملکرد ضعیف مدل CA-Markov دانست.

کلیدواژه ها

Remote sensing, Simulation, Drought, Desertification, Kappa coefficient, سنجش از دور, مدل سازی, خشکسالی, بیابان زایی, ضریب کاپا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.