شناسایی تیلریا آنولاتا از گاوهای مشکوک به تیلریوز در استان قزوین با آزمایش های میکروسکوپی و PCR

سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 156

فایل این مقاله در 7 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_SKU-15-2_011

تاریخ نمایه سازی: 18 فروردین 1401

چکیده مقاله:

تیلریوز گاوی یکی از مهم­ترین بیماری­های انگلی در ایران است که باعث ضرر و زیان اقتصادی به صنعت دامپروری با کاهش وزن، کاهش شیر و افزایش مرگ و میر می­شود. عامل بیماری تیلریا آنولاتا بوده که از طریق کنه جنس هیالوما منتقل می­گردد. تشخیص تیلریوز عمدتا بر اساس علایم بالینی و آزمایش میکروسکوپی است. امروزه برای تشخیص قطعی از آزمون مولکولی PCR استفاده می­شود. با توجه به اهمیت تیلریوز گاوی، هدف از این پژوهش تشخیص موارد تیلریا آنولاتا از گاوهای مشکوک به تیلریوز در استان قزوین با روش مشاهده میکروسکوپی و PCR بود. از مجموع ۶۸ راس گاو دارای علایم بالینی خون­گیری به عمل آمد. از نمونه­های خون اسمیر تهیه و به روش گیمسا رنگ آمیزی شد. نمونه­های مثبت برای تشخیص مولکولی بررسی شدند. از نمونه­های خون با روش فنل کلروفرم    DNA استخراج شد و آزمونPCR  توسط پرایمرهای ۱۸s rRNA، Tams انجام شد، سپس محصول PCR یک نمونه تعیین توالی شد. بر اساس نتایج به دست آمده تیلریا آنولاتا در گسترش خون ۲۸ (۱۸/۴۱ درصد) نمونه از ۶۸ نمونه خون با میکروسکوپ نوری مشاهده گردید، درحالی که تمام نمونه­ها در آزمون PCR مثبت بودند. آنالیز بلاست بر  اساس توالی ژن ۱۸S rRNA در یک جدایه ایرانی ۱/۹۹ درصد تشابه نشان داد. بر اساس نتایج به دست آمده، تیلریا آنولاتا شیوع بالایی در گاوهای استان قزوین دارد. پیشنهاد می شود مطالعات بیشتر در این زمینه برای ارزیابی صحیح­تر بیماری در ایران صورت گیرد.

نویسندگان

مونا حسن زاده

کارشناسی ارشد انگل شناسی بخش تحقیق و تولید واکسن های باکتریایی بی هوازی، آزمایشگاه تحقیقاتی کلستریدیا، موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، سازمان ترویج آموزش توسعه کشاورزی، تهران- ایران.

لیدا عبدالمحمدی خیاو

دانش آموخته دکتری تخصصی باکتری شناسی بخش تحقیق و تولید واکسن های باکتریایی بی هوازی، آزمایشگاه تحقیقاتی کلستریدیا، موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، سازمان ترویج آموزش توسعه کشاورزی، تهران- ایران.