انواع و روشهای جبران خسارت معنوی ناشی از بازداشت فرد بی گناه با رویکرد جامعه شناختی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه جامعه شناسی سیاسی ایران، دوره: 4، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JOU-4-4_059
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 165
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلامعلی دهشیری

دانشجوی دکترا حقوق جزا و جرم شناسی گروه حقوق ، دانشکده علوم انسانی ، دانشگاه آزاد اسلامی ، واحد یزد، ایران

سید مهدی (نویسنده مسئول) منصوری

استاد یار دکترای تخصصی حقوق جزا و جرم شناسی گروه حقوق ، دانشکده علوم انسانی ، دانشگاه آزاد اسلامی ، واحد یزد ، ایران

احمد حاجی ده آبادی

دکترای تخصصی حقوق جزا و جرم شناسی گروه حقوق ، دانشکده علوم انسانی ، دانشگاه پردیس فارابی ، واحد قم ، ایران

چکیده

در این مقاله به دنبال پاسخ به این پرسش هستیم که چه نوع جبران خسارت هایی در حقوق ایران برای افراد بازداشت شده بی گناه قابل پیش بینی است و این گونه های جبرانی با چه روشهایی اعمال می شود. در واقع مهمتر از خسارات مادی ، آنچه در بازداشت افراد ممکن است ایجاد شود خسارات معنوی است. خسارت معنوی خسارات وارد بر روح، جسم، اعتبار، احساسات و عواطف یا هرگونه خسارت وارد بر شخص و شخصیت او را شامل می شود. ارزیابی خسارت در جبران خسارت معنوی با مشکلات بسیاری مواجه است.زیرا عوامل مختلفی در این رابطه درگیر می شوند که نمی توان با قطعیت و با استناد به اصول ارزیابی خسارت، به ارزیابی این گونه خسارتها پرداخت. تفاوت های روحی و شخصیتی افراد، جایگاه اجتماعی آنان و مشکل تعیین واقعی میزان خسارات روحی و معنوی از جمله این موضوعات هستند. بنابراین به آسانی نمی توان بین این دو حد از شدت و ضعف، ملاک و قاعده ایی عمومی و ثابت که قابل انطباق بر همه افراد باشد به دست داد و اصولا قاعده مسلمی در این رابطه وجود ندارد اما آنچه که در این نوشتار به عنوان مهمترین مولفه های مد نظر در ارزیابی خسارت اشاره شد تاثیر ویژگی های شخصیتی و جایگاه اجتماعی بازداشت شونده و تاثیر عناصر معنوی و انگیزه بازداشت کننده بود و در خصوص روش های جبران خسارت معنوی ناشی از بازداشت افراد بی گناه نیز سه روش قانونی، توافقی و قضایی مطرح و مورد بحث قرار گرفته است.

کلیدواژه ها

جبران خسارت, بازداشت موقت, خسارت معنوی, بی گناه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.