اندیشه های عرفانی، اخلاقی و جامعه شناختی عطار در منطق الطیر

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه جامعه شناسی سیاسی ایران، دوره: 4، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JOU-4-4_058
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 104
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا یزدانی

دانشجوی دکتری علوم تربیتی، دانشگاه دولتی پداگوژی تاجیکستان، دوشنبه، تاجیکستان.

حسن شامرادف

دپارتمان علوم تربیتی، دانشگاه دولتی پداگوژی تاجیکستان، دوشنبه، تاجیکستان.

چکیده

محدود و مجمل بودن منابع و مدارک مربوط به زندگی عطار، وجود عطارهای متعدد ، وابسته نبودن عطار به دربارها ، در دسترس نبودن چاپهای انتقادی آثار او و بررسی زندگی او بر مبنای آثاری که اکنون صحت انتساب آن ها به عطار رد شده است از عوامل عمده ی این ابهام است. اما آنچه می توان پذیرفت این است که نامش محمد ، کنیه اش ابو حامد و لقبش فریدالدین است . در حدود سال ۵۴۰ هجری قمری در قریه کدکن نیشابور که در تقسیمات کنونی جزء شهرستان تربت حیدریه است ، ولادت یافته و در سال ۶۱۸ هجری قمری در نیشابور از جهان رفته است. درباره ی تعداد آثار عطار سخنان مبالغه آمیزی گفته اند. اما آثاری که بی هیچ تردید از عطار هستند عبارت اند از:چهار مثنوی اسرارنامه ، الهی نامه ، مصیبت نامه و منطق الطیر ، دیوان قصاید و غزلیات ، مختارنامه که گزیده رباعیات اوست و تنها اثر منثور او تذکره الاولیا . از میان این آثارآن چه برای تصوف و عرفان ایران اهمیت خاص دارد ، مثنوی های چهارگانه ی اوست و می توان گفت که ار این چهار مثنوی ، منطق اطیر از همه مشهورتر و عمیق تر است . این مثنوی عطار از مراحل سلوک یعنی هفت وادی یا به تعبیری هفت شهر عشق سخن گفته است.در این نوشتار اندیشه های عرفانی و اخلاقی عطار در منطق الطیر،بررسی می شود.

کلیدواژه ها

اندیشه های عرفانی, اندیشه های اخلاقی, اندیشه های جامعه شناختی, عطار, منطق الطیر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.