بررسی تطبیقی نظام خانواده امانیستی و نظام خانواده محور اسلامی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه جامعه شناسی سیاسی ایران، دوره: 4، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JOU-4-4_041
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 276
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید حسام الدین حسینی

استادیار گروه علوم قرآن و حدیث, دانشکده ی علوم انسانی, دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز, اهواز, ایران

شعیب رشیدی

دانشجوی دکتری تخصصی رشته ی الهیات و معارف اسلامی, گروه علوم قرآن و حدیث , دانشکده ی علوم انسانی, دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز,

موسی شهریاری

گروه معارف اسلامی ، دانشکده علوم انسانی، واحد شوشتر، دانشگاه آزاد اسلامی، شوشتر، ایران

چکیده

خانواده از نخستین نظام های نهادی عمومی و جهانی است که برای رفع نیازمندی های حیاتی و عاطفی انسان و بقای جامعه ضرورت تام دارد. اما جایگاه و کارویژه های خانواده در نقاط مختلف جهان تحت تاثیر اندیشه های حاکم بر جامعه، تا حد زیادی متفاوت است. در این مقاله به بررسی تطبیقی امانیسم و خانواده محوری در اسلام پرداخته شده است. سوال اساسی که در این خصوص مطرح و مورد بررسی قرار گرفته این است که اومانیسم چه تاثیری بر خانواده در غرب گذاشته و تاثیرات حاصله در مقایسه با خانواده محوری در اسلام چگونه قابل ارزیابی است؟ مقاله حاضر توصیفی تحلیلی بوده و با استفاده از روش کتابخانه ای به بررسی سوال مورد اشاره بررسی شده است. خانواده همچون کارگاهی تکمیل کننده می ماند که جنس مونث را در کنار جنس مذکر جهت تکمیل یکدیگر قرار می دهد. نتایج تحقیق بیانگر این امر است که اومامنیسم ریشه در عصر رنسانس و انقلاب صنعتی دارد و با اصالت دادن به انسان سبب ترویج فردگرایی شده و تحت تاثیر فردگرایی، خانواده در غرب از شکل متداول طبیعی خود فاصله گرفته است. تغییر در اشکال خانواده و شکل گیری خانواده های تک نفره، تاخیر در ازدواج و افزایش طلاق، تغییر در ساختار خانواده و خدشه دار شدن جایگاه والدین در خانواده و کاهش روابط عاطفی در میان اعضاء خانواده از مهمترین آثار اومامیسم بر خانواده در غرب است. در اسلام اما برخلاف اومانیسم، بر رویکرد اجتماع محور خانواده تاکید شده و حفظ ساختار خانواده با محوریت مرد به عنوان سرپرست خانواده و احترام به والدین و نکوهش طلاق تاکید می شود.

کلیدواژه ها

اومانیسم, خانواده محوری, اسلام, فردگرایی, ساختار خانواده

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.