بررسی و تحلیل حق رای زنان در اندیشه سیاسی اسلامی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه جامعه شناسی سیاسی ایران، دوره: 4، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JOU-4-4_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 414
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهره دارائی

دانشجوی دکتری فقه و مبانی حقوق اسلامی، واحد محلات، دانشگاه آزاد اسلامی، محلات، ایران.

محمدحسین ناظمی اشنی

استادیار گروه معارف دانشگاه فرهنگیان تهران ایران

طاهر علی محمدی

دانشیار گروه فقه و مبانی حقوق اسلامی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران.

چکیده

اعطای حق رای به زنان یکی از حوزه های چالش برانگیز فقه شیعه در دوره متاخر بوده و به رغم فرازونشیب های متعدد، در دوران کنونی به رسمیت شناخته شده است. به لحاظ دیدگاه فقهی ازآنجاکه رای دادن نوعی قضاوت کردن تلقی شده و بسیاری از فقهای شیعه قضاوت زنان را صحیح نمی دانند، به طور سنتی، مراجع وفقهای شیعه مخالف با اعطای حق رای به زنان بوده اند. در سده اخیر و با ورود نظام انتخاباتی به کشورهای اسلامی، به تدریج مسئله اعطای حق رای به زنان نیز مطرح شد. اسلام در کنار حقوق مالی، اقتصادی، اشتغال، و آموزش توجه خاصی به حقوق سیاسی زن نموده و در مسائل سیاسی و اجتماعی برای زنان شخصیت حقوقی پیش بینی نموده چراکه زنان نقش چشم گیری در تاریخ و تحولات جامعه خود ایفا نموده اند. در تاریخ اسلام شواهد فراوانی از مداخله زنان در امور سیاسی وجود دارد .این پژوهش باهدف بررسی و تحلیل حق رای به زنان در اندیشه و منابع اسلامی به روش توصیفی-تحلیلی انجام شده است.

کلیدواژه ها

مشارکت, حق رای زنان, اندیشه اسلامی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.