بررسی چند متغیره تغییرات دوره ای باروری دهه های ۱۳۷۰ و ۱۳۸۰ در ایران

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: دو فصلنامه نامه انجمن جمعیت شناسی، دوره: 12، شماره: 24
  • کد COI اختصاصی: JR_JPAIAS-12-24_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 88
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا سلطانی

دانشجوی دکترای جمعیت شناسی، دانشگاه تهران

حسن عینی زیناب

گروه تغذیه جامعه، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی

محمد اسلامی

استادیار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی

محمداسماعیل مطلق

استاد دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز

چکیده

این مقاله روند تغییرات میزان باروری کل ایران و دیگر شاخص های مربوط به آن، در دهه های ۱۳۷۰ و ۱۳۸۰ را به صورت چندمتغیری و بر اساس متغیرهای محل سکونت، سطح تحصیلات، اشتغال، و وضعیت برخورداری تبیین می کند. از آنجایی که در دهه های یادشده ایران یکی از سریع ترین گذارهای باروری را در جهان تجربه کرد به کار بستن روش های جدیدی نظیر بررسی تغییرات شاخص های باروری به صورت چندمتغیری می تواند درک عمیق تری از مکانیسم تغییرات این دوره مهم در گذار باروری در ایران در اختیار ما بگذارد. داده های مورد استفاده در این پژوهش، شامل داده های خام نمونه ۲% سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال ۱۳۹۰ است و تغییرات باروری در ایران به تفکیک متغیرهای موردمطالعه در چهار دوره پنج ساله ۷۵-۱۳۷۱، ۸۰-۱۳۷۶، ۸۵-۱۳۸۱ و ۹۰-۱۳۸۶ بررسی شده است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که با کاهش میزان باروری کل، تاثیر متغیرهای مطالعه در تبیین شاخص های مختلف باروری و از جمله احتمال گذار به فرزند بعدی، کاهش یافته است. با این وجود، همچنان متغیرهای اقتصادی-اجتماعی در احتمال تولد فرزندان به طور کلی و به ویژه احتمال تولد بیش از یک فرزند، تاثیر می گذارند. نتایج همچنین نشان می دهد، زنان شهری، تحصیل کرده، شاغل، و طبقه بالا پیشگامان تاخیر در فرزندآوری و فاصله گذاری بین موالید بوده اند.

کلیدواژه ها

مطالعه باروری دوره ای, روش مدل رگرسیونی بقا, بررسی چند متغیره, متغیرهای اقتصادی-اجتماعی, نظریه ردرفورد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.