تجلی تمایلات سیاسی سلاطین مملوکی در نقوش پارچه

سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 194

فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_ISLART-18-43_006

تاریخ نمایه سازی: 16 فروردین 1401

چکیده مقاله:

منسوجات یکی از نخستین ملزوماتی زندگی انسان است که بشر از بدو خلقت در صدد پاسخگویی به آن بوده است. مطالعه تاریخچه منسوجات حاکی از این است که این ساخته دست بشر به تدریجی سیر تکوینی را پشت سر گذاشته است و در هر دوره­ای متناسب عوامل مختلف تغییراتی را در جنس و نقش به خود دیده است.  مصر، خاستگاه یکی از کهن ترین تمدنهای بشری است لذا بررسی منسوجات در این جغرافیا می­تواند پاسخگویی سوالات متعددی باشد. یکی از حکومت­هایی که برای مدتی بر مصر حکومت داشت ممالیک (۱۲۵۰-۱۵۱۷م) بودند. جامعه مصر در عصر مملوکی مملو از منسوجات مختلف بود؛ که هر کدام به نحوی بیانگر میزان ثروت و موقعیت صاحبان آن بود. پژوهش حاضر به روش توصیفی و تحلیلی و با تکیه بر داده­های باستان­شناسی و کتابخانه­ای انجام شدهاست. یافته­های پژوهش حاکی از این است که لباس نزد سلاطین مملوکی چیزی بیش از یک پوشش فاخر بود. این حاکمان هنر و صنعت را ابزاری جهت تبلیغ قدرت و حکومت خویش به کار بردند. توجه به لباس با پارچه­های ابریشمی رنگین مزین به نقوش و نشان­های قدرت و رنگ­های مخصوص هر حاکم در دربار مملوکی را نمی­توان فاقد اهداف سیاسی دانست. استفاده از لباس و خلعت به­عنوان هدایای سیاسی و همچنین جایگاه این آثار در نصب و خلع­های حاکمان مهر تاییدی بر استراتژی ممالیک در مقبولیت­بخشی و هویت­یابی خود به عنوان تنها حاکمان اسلامی مورد قبول خلیفه است. متناسب با این نوع نیاز، در این دوره سبک و روشی در طراحی پارچه شکل گرفت، که پاسخگوی نیاز سیاسی و اجتماعی دربار باشد. در این دسته از منسوجات نه­تنها عنوان و القاب سلاطین به عنوان یک ابزار هویت­ساز به­کار رفته­اند بلکه در بسیاری از نمونه­ها این القاب در کنار نقوشی همچون اژدها، سیمرغ، مدالیون، نیلوفر، که در چین نقوش مرتبط با قدرت هستند دیده می­شود. در واقع سبک نقوش منسوجات مملوکی پاسخگوی نیاز سیاسی و هویتی آن­ها بوده است.اهداف پژوهش: ۱.بررسی وضعیت منسوجات در دوره سلطنت ممالیک بر مصر.۲.بررسی نقش اهداف سیاسی ممالیک مصر در طرح­های پارچه.سوالات پژوهش: ۱.منسوجات در دوره سلطنت ممالیک بر مصر چه وضعیتی داشت؟۲.اهداف و تمایلات سیاسی ممالیک مصر چه بازتابی در  نقوش پارچه در این دوره تاریخی داشت؟

نویسندگان

ربابه تقی زاده بروجنی

عضو هیات علمی گروه هنر. دانشگاه حضرت معصومه (س), قم, ایران

عباس بزرگمهر

گروه نقاشی، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران

زهرا اکبرزاده نیاکی

عضو هیات علمی گروه هنر. دانشگاه حضرت معصومه (س), قم, ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • السید، النشار. (۱۴۱۳)، تاریخ المکتبات فی مصرالعصرالمملوکی، تقدیم محمد فتحی ...
  • بلر، شیلا؛ ام بلوم، جاناتان. (۱۳۸۱) هنر و معماری اسلامی، ...
  • شبارو، عصام محمد. (۱۳۸۰). دولت ممالیک و نقش سیاسی و ...
  • عزالدین علی، محمد کمال­الدین. (۱۴۱۴). داراسات نقدیه فی المصادر التاریخیه، ...
  • ماجد، عبدالمنعم. (۱۹۷۹). نظم دوله سلاطین الممالیک و رسومهم فی ...
  • موسی پاشا، عمر. (۱۴۱۹). تاریخ الادب العربی العصر المملوکی، دمشق: ...
  • Baker, L. (۱۹۹۵). Islamic Textiles, London ...
  • Bellinger, L. (۱۹۸۴). Technical Analysis,” in Catalogue of Dated Tiraz ...
  • Mackie, L. (۱۹۸۴). “Toward an Understanding of Mamluk Silks: National ...
  • Mayer, L.A. (۱۹۵۲). Mamluk Costume, The effects that development in ...
  • Walker, J.B. (۱۹۹۸). The Ceramic Correlates of Decline in the ...
  • https://www.benaki.orghttps://goteborgskonstmuseum.sehttps://www.metmuseum.orghttps://miaegypt.org/https://museum.gwu.eduhttps://www.smb.museumhttps://www.vam.ac.uk ...
  • نمایش کامل مراجع