تحولات سن مناسب ازدواج در ایران و تعیین کننده های آن بین سال های ۱۳۸۳ تا ۱۳۹۴

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دو فصلنامه نامه انجمن جمعیت شناسی، دوره: 16، شماره: 31
  • کد COI اختصاصی: JR_JPAIAS-16-31_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 237
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا قربانی

استادیار جمعیت شناسی، گروه جامعه شناسی، دانشگاه اراک، اراک، ایران

فاطمه ترابی

دانشیار گروه جمعیت شناسی، دانشگاه تهران، تهران، ایران

چکیده

سن ازدواج از عوامل مهم پویایی جمعیت است که بر باروری، مرگ و میر و مهاجرت اثر دارد. از این رو مقاله حاضر به مطالعه تحولات الگوی سن مناسب ازدواج دختران و پسران براساس ویژگی های جمعیتی و اقتصادی- اجتماعی پرداخته و از داده های پیمایش ملی تحولات فرهنگی ایرانیان در سال ۱۳۸۳ و پیمایش ملی ارزش ها و نگرش های ایرانیان در سال ۱۳۹۴ استفاده کرده است. یافته ها نشان از افزایش میانگین سن مناسب ازدواج دختران و پسران تقریبا به اندازه یک سال طی دو مقطع مورد مطالعه دارد، میانگین سن مناسب ازدواج دختران از ۳/۲۰ سال در ۱۳۸۳ به ۲/۲۱ سال در ۱۳۹۴ و میانگین سن مناسب ازدواج پسران از ۸/۲۴ سال در ۱۳۸۳ به ۷/۲۵ سال در ۱۳۹۴ رسیده است. سهم متغیرهای اثرگذار طی این سال ها تغییر کرده، اما تحصیلات همواره عاملی کلیدی و موثر در تبیین تحولات سن مناسب ازدواج دو جنس نسبت به دیگر متغیرها بوده است. وضع شغلی و پایگاه اقتصادی-اجتماعی در سال ۱۳۸۳ اثری نداشته، اما در سال ۱۳۹۴ متغیری اثرگذار بوده اند. بنابراین، با توجه اهمیت تحصیلات و اشتغال در نگرش به ازدواج در سال های اخیر، به منظور ایجاد تحول در تشکیل خانواده و تسهیل ازدواج نیازمند تنظیم سیاست های حمایتی در این دو حوزه هستیم.

کلیدواژه ها

سن مناسب ازدواج, سطح تحصیلات, پایگاه اقتصادی-اجتماعی, خانواده, ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.