اثرغلظت های مختلف ژلاتین در دز ۳۶ گری پرتوهای گاما بر پارامترهای فراصوتی ژل پلیمر MAGIC-f

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه سنجش و ایمنی پرتو، دوره: 4، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_RSM-4-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 173
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ندا گهرپی

Tarbiat Modares University

منیژه مختاری دیزجی

Tarbiat Modares University

محسن بخشنده

Shahid Beheshti University of Medical Sciences and Health Services

چکیده

هدف این مطالعه بررسی تاثیر غلظت ژلاتین خوراکی به­عنوان عامل پلیمریزاسیون بر حساسیت پاسخ دز ژل پلیمر  MAGIC-fتحت تابش پرتوهای گاما با انرژی ۲۵/۱ مگا­الکترون­ولت حاصل از چشمه کبالت - ۶۰ است. برای بررسی میزان پلیمریزاسیون وابسته به دز، پارامترهای فراصوتی سرعت انتشار صوت و ضریب تضعیف امواج ارزیابی شد. برای خوانش میزان پلیمریزاسیون ژل ناشی از تابش، پارامترهای فراصوتی سرعت انتشار صوت و ضریب تضعیف موج صوتی قبل از تابش و بعد از پرتودهی در دز جذبی ۳۶ گری با استفاده از روش عبوری امواج فراصوتی در فرکانس ۵/۰ مگاهرتز ۲۴ ساعت پس ازتابش و در دمای خوانش ۲۵ درجه سانتی ­گراد به­دست آمد. برای بررسی اثر غلظت ژلاتین بر پلیمریزاسیون ژل، حساسیت ژل پلیمر  MAGIC-fدر غلظت های مختلف ژلاتین از ۴ تا ۲۰ درصد با گام­های ۲ درصد بررسی شد. برای تعیین غلظت ژلاتین با حداکثر حساسیت پاسخ دز، از t-test استفاده شد. پاسخ دزیمترهای پلیمر ژل MAGIC-f، با افزایش غلظت ژلاتین تا ۱۴ درصد افزایش یافت و بعد از آن به حالت اشباع رسید. بیش­ترین اختلاف سرعت و ضریب تضعیف مطلق مربوط به غلظت ۱۴ درصد ژلاتین قبل و بعد از پرتودهی ۳۶ گری به ترتیب ،m.s-۱ ۷/۱±۹/۲۱ و dB.MHz-۱.cm-۱ ۷/۴± ۶/۴۹ حاصل شد (عدد P کم­تر از ۰۵/۰). حساسیت دزیمترهای بر پایه متاآکریلیک اسید به غلظت ژلاتین بستگی دارد. در این مطالعه غلظت ۱۴ درصد ژلاتین بیش­ترین پلیمریزاسیون را نشان داد. به علاوه ژلاتین خوراکی می­تواند جایگزین ژلاتین های تجاری شود. امواج فراصوت این توانایی را دارد که به­عنوان یک روش خوانش برای دزیمترهای پلیمر ژل مطرح شود.

کلیدواژه ها

Polymer gel, MAGIC-f gel, Propagation speed of sound, Broadband ultrasound attenuation, Gelatin concentration., پلیمر ژل, ژل MAGIC-f, سرعت انتشار صوت, ضریب تضعیف, غلظت ژلاتین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.