رویکرد فقهی و حقوقی قصد و رضا در اسناد تجاری

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های فقه و حقوق اسلامی، دوره: 18، شماره: 66
  • کد COI اختصاصی: JR_IJRJ-18-66_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 231
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد شکری

استادیار، گروه حقوق خصوصی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

ابراهیم تقی زاده

استاد، گروه حقوق، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

چکیده

صدور، ظهرنویسی، ضمانت و قبول اسناد تجاری اعم از برات، سفته و چک به اراده طرفین صورت گرفته و عمل حقوقی محسوب می­شوند. بنابرین، اصولا رعایت قواعد عام فقهی و حقوقی قصد و رضا در آنها ضروری است، با وجود مبانی فقهی حقوق اسلامی، در این زمینه تاکنون در تحلیل و رویکرد متاثر از این مبانی هیچ پژوهشی صورت نگرفته است. از این رو نتیجه­گیری­های علمی موجود در تالیفات صرفا مبتنی بر نگاه شکلی است، همین شیوه در مقررات و قوانین مربوط به این اسناد دیده می­شود. نگاه از این زاویه به اعمال حقوقی چهارگانه مذکور رویکردی نوین با اتکا به ریشه فقهی ایجاد خواهد کرد و به این بخش از مقررات حقوق تجارت استحکام مبنایی و معقول می­بخشد، از طرف دیگر بسیاری از خلاهای موجود نیز با این مبانی به نحو منطقی و اصولی برطرف خواهد شد، البته با توجه به ویژگی­های خاص اسناد تجاری، اصل عدم توجه ایرادات و استقلال امضائات نتیجه فقدان قصد و رضا در برخی موارد متفاوت از قواعد عام قراردادهاست. امکان انتقال پی در پی این اسناد و اصل سرعت در تجارت، حمایت از دارنده با حسن­نیت را جهت اعتماد به این اسناد می­طلبد، که شقوق مختلف آن مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است.

کلیدواژه ها

قصد و رضا, اسناد تجاری, اکراه, مهرفضولی, تسلیم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.