ارزیابی اثر آنالیز داده های ترکیبی در استخراج ویژگیهای ژئوشیمیایی با مدل فاکتورمرحله ای

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دومین کنفرانس ملی داده کاوی در علوم زمین
  • کد COI اختصاصی: EARTHSCI02_084
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 303
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیده صدیقه موسوی

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده مهندسی معدن، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران

سیدحسن طباطبایی

دانشیار دانشکده مهندسی معدن، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران

سعید اسمعیل اوغلی

دانش آموخته دکتری مهندسی معدن، دانشکده مهندسی معدن، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران

چکیده

جداسازی آنومالی از زمینه و کشف الگوهای ژئوشیمیایی، فرآیند مهمی در اکتشافات ژئوشیمیایی به ویژه در مراحل شناسایی و پی جویی است. آنالیز فاکتور یکی از روش های چند متغیره جهت پردازش داده های ژئوشیمیایی است که می تواند نقش موثری در تعیین نواحی امیدبخش معدنی داشته باشد. آنالیز فاکتور مرحله ای (SFA) یکی از بسط های مدل فاکتور استاندارد است که قابلیت-های مناسبی جهت آشکارسازی ویژگی های ژئوشیمیایی نشان داده است. با این حال، داده های ژئوشیمیایی اغلب دارای ماهیت ترکیبی هستند که موجب می شود روش های آماری استاندارد به طور مستقیم قابلیت اجرا نداشته باشند. اتخاذ رویکردهای مناسب جهت پردازش داده های ترکیبی تاثیر معنی داری بر نتایج آنالیز فاکتور دارد. در این پژوهش داده های مربوط به آنالیز ۴۴ عنصری نمونه های برداشت شده از منظقه فیض آباد در شمال شرق ایران به سه روش پردازش شده (استاندارد شده، نرمال شده با تابع لگاریتمی و تبدیل یافته با Log_ratio ) و روش آنالیز فاکتور مرحله ای بر هر سه نوع داده اعمال و نقشه های شاهد وزنی فاکتورهای هدف ترسیم شدند. نمودار پیش بینی- مساحت حاصل از نقشه ها حاکی از برتری نتایج داده های نرمال شده با تابع لگاریتمی نسبت به دو روش دیگر است.

کلیدواژه ها

داده های ترکیبی، آنالیز فاکتور مرحله ای، نمودار پیشبینی_مساحت(P_A)

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.