پایش میزان تغییر پوشش اراضی گیاهی استان البرز با استفاده از تصاویر ماهواره ای سنتینل۲ در سال های ۱۳۹۶-۱۳۹۸-۱۴۰۰

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دومین کنفرانس ملی داده کاوی در علوم زمین
  • کد COI اختصاصی: EARTHSCI02_018
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 404
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی دستجردی

دانشجوی کارشناسی نقشه برداری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب، تهران، ایران

هانیه لیاقت

دانشجوی کارشناسی نقشه برداری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب، تهران، ایران

چکیده

امروزه نقشه های پوشش اراضی فرآیندی برای پایش تغییرات عوارض و برنامه ریزی مناسب است، اهمیت روزافزون برای حوزه های کشاورزی، منابع طبیعی و زیست محیطی و اقتصاد دارد. بررسی پایش میزان تغییر پوشش اراضی گیاهی با استفاده از تصاویر ماهواره ای چندزمانه و طبقه بندی تصاویر یکی از روش های مهم درتفسیرتصاویر ماهواره ای است که کاربرد زیادی در بررسی تغییرات زمین دارد. در این میان داده های ماهواره ای به دلیل ارایه اطلاعات به روز، ارزان بودن و تنوع اشکال بهترین وسیله برای آشکارسازی و ارزیابی تغییرات و بررسی توسعه پوشش گیاهی با استفاده از داده های سنجش ازدور و تکنیک های جی آی اس است. هدف از این مقاله، فرابینی پایش تغییرات پوشش اراضی گیاهی و بررسی پارامتر های ماتریس ابهام در استان البرز (در قسمت جنوبی رشته کوه البرز) در سال های(۱۳۹۶-۱۳۹۸-۱۴۰۰) با استفاده از تصویر ماهواره ای سنتینل۲ می باشد. پس از بررسی دو طبقه بندی کمترین فاصله و بیشترین احتمال بر روی تصاویر ماهواره ای اخذ شده می توان نشان داد که پوشش اراضی گیاهی در سال ۱۳۹۸ نسبت به سال ۱۳۹۶ کاهش و همچنین در سال ۱۴۰۰ نسبت به ۱۳۹۸ نیز کاهش یافته است. صحت کلی برای طبقه بندی کمترین فاصله به ترتیب برای سال های (۱۴۰۰_۱۳۹۸_۱۳۹۶) برابر (۷۹۹۱/۴۰_ ۰۵۱۲/۷۱ _ ۲۶۷۸/۹۲) و ضریب کاپا به تریب همان سال ها برابر (۷۰۵۰/۰ _ ۸۱۴۵/۰ _ ۸۴۶۷/۰ ) می باشد. همچنین صحت کلی برای طبقه بندی بیشترین احتمال به ترتیب سال های (۱۴۰۰_۱۳۹۸_۱۳۹۶) برابر ( ۱۲۳۱/۸۲_۱۱۳۵/۸۸ _۲۶۷۸/۹۲) و ضریبا کاپا برای همان سال ها برابر(۷۰۵۰/۰_۸۱۴۵/۰_۸۴۶۷/۰) می باشد. طبقه بندی بیشترین احتمال در مقایسه با طبقه بندی کمترین فاصله دقت و صحت بالاتری، برای شناسایی تغییرات پوشش اراضی گیاهی دارد.

کلیدواژه ها

سنجش ازدور، ماتریس ابهام، کمترین فاصله، بیشترین احتمال، البرز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.