بررسی تاثیر آموزش همتا بر امید بیماران مبتلا به تالاسمی ماژور :یک مطالعه نیمه تجربی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هفتمین کنگره دانشجویی پژوهشی منطقه جنوب غرب کشور
  • کد COI اختصاصی: SRCSRMED07_204
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 148
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدصادق سرگلزائی

دانشجوی کارشناسی ارشد پرستاری، کمیته تحقیقات دانشجویی ،دانشکده پرستاری و مامائی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران

مهناز سیدالشهدائی

مرکز تحقیقات مراقبت های پرستاری، گروه پرستاری داخلی جراحی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران

آلیس خاچیان

مرکز تحقیقات مراقبت های پرستاری، گروه پرستاری داخلی جراحی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران

حمید حقانی

گروه آمار زیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران

چکیده

سابقه و هدف: تالاسمی ماژور یکی از شایع ترین بیماری های ژنتیکی و مزمن در عصر حاضر می باشد.عوارض روانشناختی این بیماری می تواند بر روی امید بیماران تاثیر بگذارد.با توجه به نقش مهم آموزش، یافتن یک روش آموزشی مناسب حائز اهمیت است. مطالعه حاضر با هدف تعیین اثر آموزش همتا بر امید بیماران مبتلا به تالاسمی ماژور اجرا گردید.مواد و روش ها: این مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون بر روی ۵۰ بیمار مبتلا به تالاسمی ماژور در شهر زابل در سال ۱۳۹۹انجام شد. نمونه ها به روش نمونه گیری مستمر در یک گروه مداخله قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل فرم اطلاعات جمعیت شناختی و مقیاس امید اشنایدر(SHS) بود.پس از انتخاب و آموزش به همتایاران واجد شرایط،بیماران به مدت ۶۰ دقیقه طی ۲جلسه به صورت گروهی تحت آموزش قرار گرفتند.یک ماه پس از آموزش سطح امید بیماران سنجیده شد. داده ها در نرم افزارSPSS نسخه ۲۰ وارد شده و جهت تجزیه و تحلیل یافته ها از آمار توصیفی و تحلیلی از جمله آزمون تی زوجی استفاده شد.یافته ها: میانگین سنی افراد شرکت کننده در این مطالعه (۴/۲۴) ۲۴/۵ سال بود.یافته های این پژوهش بیانگر آن بود که امید کلی در مرحله پیش آزمون با میانگین و انحراف معیار ۵/۸۲ ± ۲۶/۷۲ و در پس از آزمون با میانگین و انحراف معیار ۵/۱۱ ± ۲۸/۲۱ افزایش یافت که از لحاظ آماری معنی دار بود (P=۰/۰۲۸). در بعد تفکر راهبردی نیز نتایج آزمون تی زوجی نشان دهنده تفاوت معنی دار بود (P=۰/۰۱) ولی در بعد تفکر عاملی علیرغم افزایش، تفاوت معنی دار آماری نداشت(P=۰/۲۹۷).نتیجه گیری: یافته های این مطالعه موید آن است که آموزش همتا می تواند باعث بهبود امید در بیماران تالاسمی ماژور گردد. لذا با توجه به این که این روش آموزشی آسان،کم هزینه و مبتنی بر تجربیات است. میتواند در کنار عملکرد پرسنل بهداشتی درمانی استفاده شود.

کلیدواژه ها

آموزش همتا، امید، بتا تالاسمی، تالاسمی ماژور

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.