اثربخشی گروه درمانی خودمدیریتی به روش شناختی- رفتاری بر کاهش اضطراب مرتبط با بیماری و کیفیت زندگی بیماران زن مبتلا به HIV/AIDS

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هفتمین کنگره دانشجویی پژوهشی منطقه جنوب غرب کشور
  • کد COI اختصاصی: SRCSRMED07_185
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 250
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نرگس کشتکار

دکترای تخصصی مدیریت خدمات بهداشتی درمانی،دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز،اهواز ،ایران

محسن محمدی

دکترای تخصصی مدیریت خدمات بهداشتی درمانی،دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه،کرمانشاه،ایران

چکیده

مقدمه:ویروس HIV از شایعترین بیماریهای عفونی در دنیای امروز است. این بیماری باعث ایجاد اختلالات روانی متعددی در بیماران می گردد که درمیان آنها اضطراب و افسردگی از شیوع بالایی برخوردار است. این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی گروه درمانی خودمدیریتی به روش شناختی- رفتاری بر کاهش اضطراب مرتبط با بیماری و کیفیت زندگی بیماران زن مبتلا به HIV/AIDS انجام شد. مواد و روش ها: جامعه آماری پژوهش شامل کلیه بیماران زن مبتلا به HIV/AIDS ساکن استان خوزستان درسال۱۳۹۸ بود و با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس و با توجه به فرمول تعیین حجم نمونه ۱۳۰نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند و سپس، به طور تصادفی به دو گروه۶۵ نفری (گروه های آزمایش و کنترل) تقسیم شدند.ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه نشانگان اضطراب مرتبط با درد (PASS- ۲۰)، و کیفیت زندگی (WHOQL -۲۶) بود. داده ها ی پژوهش نیز با استفاده از آمار توصیفی و تحلیل کوواریانس با کمک نرم افزار آماری SPSS ورژن۲۱ تحلیل شد. یافته ها: نتایج پژوهش نشان داد که اثربخشی گروه درمانی خودمدیریتی به روش شناختی- رفتاری تفاوت معناداری بین گروه های آزمایش و کنترل در کاهش اضطراب مرتبط بادرد وجود دارد.(P> ۰/۰۵ ) همچنین، در نمرات کیفیت زندگی تفاوت معناداری بین گروه ها مشاهده گردید (P> ۰/۰۵).نتیجه گیری: با توجه به یافته های پژوهش می توان بیان کرد که خودمدیریتی و درمان مدیریت استرس موجب کاهش اضطراب درد و نیزبهبود کیفیت زندگی در افراد تحت درمان شده است. استفاده از این روش درمانی برای مبتلایان به HIV/AIDS در جامعه بیماران ایرانی پیشنهاد می شود.

کلیدواژه ها

خودمدیریتی ، شناختی- رفتاری ،اضطراب، کیفیت زندگی، HIV/AIDS

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.