بررسی ارتباط بین ابعاد بلوک های گسلی و مقدار فضاهای باز در پهنه های برشی شکنا از طریق مدل سازی آنالوگ و عددی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه زمین ساخت، دوره: 5، شماره: 17
  • کد COI اختصاصی: JR_TECT-5-17_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 200
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

خشایار کاویانی صدر

گروه زمین شناسی، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران

بهنام رحیمی

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران

محمد مهدی خطیب

گروه زمین شناسی، دانشگاه بیرجند، ایران

چکیده

هندسه ذخایر معدنی در پهنه های برشی شکنا، به فضای باز موجود در این پهنه ها و به خصوص ساختارهای ریدل وابسته است. تلاقی سیستماتیک شکستگی های ریدل در مسیر پهنه های مزبور، باعث تشکیل بلوک های ریدل می شود که ابعاد آن ها متناسب با فاصله بندی بین این شکستگی هاست. با افزایش کرنش برشی (γ) در یک پهنه برشی و به دنبال آن چرخش بلوک های مزبور، انتظار می رود فضاهای باز متناسبی پدید آید که با نفوذ و نهشت محلول های کانه دار درون این فضاها، باعث تشکیل رگه معدنی هم شکل این فضاها گردد. از آنجایی که مقدار فضاهای باز در پهنه های برشی متفاوت است، در این تحقیق از طریق مدل سازی تجربی و عددی با استفاده از نرم افزار ۳DEC نشان داده شد که تغییر در ابعاد بلوک ها در شرایط جنبشی برابر، یکی از پارمترهای تاثیرگذار بر مقدار فضاهای باز این پهنه هاست. لذا این حجم از فضاهای خالی در گستره واحدی از پهنه های برشی گوناگون که از جنبه فاصله-بندی شکستگی های ریدل با یکدیگر متفاوت هستند، با افزایش ابعاد بلوک های ریدل، رابطه معکوس دارد؛ به نحوی که هر چه تعداد بلوک های ریدل بیشتر، چرخش بلوکی بیشتر و در پی آن فضاسازی بیشتری انتظار می رود. با افزایش کرنش برشی طی یک دگرشکلی پیش رونده، در ابعاد بزرگ تر بلوک های ریدل مورد آزمایش، بیشتر نیرو صرف لغزش های بین بلوک های ریدل می شود تا چرخش بلوکی و ایجاد فضای باز. مقدار فضای باز ایجاد شده در مدل سازی عددی همخوانی مطلوبی را با مدل سازی آنالوگ نشان می دهد.

کلیدواژه ها

پهنه برشی, بلوک گسلی, حجم ذخیره معدنی, مدل سازی آنالوگ, مدل سازی عددی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.