رابطه قاعده نفی سبیل با قاعده آمره بین المللی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه اندیشه حقوقی معاصر، دوره: 2، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_LTH-2-5_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 208
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا ابراهیمی

گروه فقه ومبانی حقوق اسلامی،دانشکده الهیات،دانشگاه قم،قم،ایران

چکیده

قاعده نفی سبیل از ذیل آیه ۱۴۱ سوره نساء مستفاد می گردد: «ولن یجعل الله للکافرین علی المومنین سبیلا؛ و هیچ گاه برای کافران نسبت به اهل ایمان راه تسلط باز نخواهد بود.» مسئله این تحقیق آن است که درصورت تعارض میان قاعده نفی سبیل و قاعده آمره بین المللی، کدام یک مقدم است؟ قاعده آمره بین المللی مبین توافق جمعی کشورها در حدی است که غیرقابل تغییر است و تنها با قاعده آمره بین المللی ای با همان «عمومیت» و «کلیت» می توان آن را تغییر داد. در صورتی که قاعده آمره بین المللی منبعث از کتاب و سنت و منطبق یا هماهنگ با مبانی شرعی و دینی باشد، تنافی ای با قاعده نفی سبیل ندارد، اما در صورتی که مبنای قاعده آمره تنها عرف عقلا یا توافق جمعی کشورها باشد، ممکن است مفاد آن با نفی سبیل در تضاد قرار گیرد. در این پژوهش، احتمالات ورود، حکومت، تخصیص یا تخصص میان قاعده نفی سبیل با قاعده آمره بین المللی مورد بررسی قرار گرفته اند و تقدم قاعده نفی سبیل بر قاعده آمره بین المللی، در هر صورت، از منظر کشور اسلامی، مورد تاکید قرار گرفته است.

کلیدواژه ها

قاعده نفی سبیل, قاعده آمره بین المللی, حقوق اسلام, حکومت, ورود

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.