اثر پس مانده کلسیم دار نیروگاه برق مشهد و سطح فسفر جیره بر عملکرد و استحکام استخوان جوجه های گوشتی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای علوم دامی ایران، دوره: 6، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JASR-6-3_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 192
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیرا حسن پور باشی

گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی،دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

ابولقاسم گلیان

گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی،دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

احمد حسن آبادی

گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی،دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

چکیده

در این پژوهش اثرات جایگزینی سنگ آهک با پس مانده کلسیم دار نیروگاه برق مشهد و سطح فسفر قابل دسترس جیره بر شاخص های تولیدی، درصد خاکستر، کلسیم و فسفر استخوان درشت نی و فعالیت آنزیم آلکالین فسفاتاز سرم خون جوجه های گوشتی بررسی شد. به این منظور ۳۸۴ قطعه جوجه خروس گوشتی یکروزه از سویه راس ۳۰۸ در قالب طرح کاملا تصادفی به صورت فاکتوریل ۲×۴ با ۸ تیمار و ۴ تکرار ۱۲ قطعه ای مورد استفاده قرار گرفت. جوجه ها با جیره های حاوی چهار سطح جایگزینی پس مانده کلسیم دار بجای سنگ آهک و دو سطح فسفر قابل دسترس در دوره ۱ تا ۴۲ روزگی تغذیه شدند. درصد خاکستر، کلسیم و فسفر استخوان درشت نی و فعالیت آنزیم آلکالین فسفاتاز در سن ۲۱ روزگی و وزن نسبی اجزای لاشه در ۴۲ روزگی مورد اندازه گیری قرار گرفتند. نتایج حاصل نشان داد که میانگین وزن بدن و افزایش وزن روزانه تحت تاثیر منبع کلسیمی و سطح فسفر جیره قرار نگرفت. مصرف خوراک در دوره آغازین تحت تاثیر پس مانده کلسیمی قرار گرفت؛ بطوریکه میزان مصرف خوراک در سطح جایگزینی ۳/۳۳درصد بیشتر از دیگر سطوح بود (۰۵/۰> P). ضریب تبدیل غذایی جوجه های تغذیه شده با ۱۰۰درصد فسفر توصیه شده بطور معنی داری بیش از آنهایی بود که با جیره۸۰درصد تغذیه شده بودند. درصد خاکستر، کلسیم و فسفر استخوان درشت نی، فعالیت آنزیم آلکالین فسفاتاز و وزن نسبی اجزای لاشه تحت تاثیر نوع منبع کلسیمی و سطح فسفر جیره قرار نگرفتند. با توجه به نتایج این آزمایش به نظر می رسد که پس مانده کلسیم دار نیروگاه برق را می توان در تغذیه جوجه های گوشتی مورد استفاده قرار داد.

کلیدواژه ها

جوجه گوشتی, آنزیم آلکالین فسفاتاز, پس مانده کلسیم دار نیروگاه برق مشهد, فسفر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.