دوقلوزایی در گاوهای هلشتاین ایران: عوامل موثر بر میزان وقوع و پیامدهای تولیدی و تولید مثلی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای علوم دامی ایران، دوره: 8، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JASR-8-1_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 231
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابوالفضل مهنانی

دانشگاه صنعتی اصفهان

علی صادقی سفیدمزگی

دانشگاه صنعتی اصفهان

علیرضا آقاطهرانی

دانشگاه صنعتی اصفهان

چکیده

مطالعه حاضر جهت بررسی عوامل موثر بر میزان وقوع دوقلوزایی و تاثیر آن بر عملکردهای تولیدی و تولیدمثلی صورت پذیرفت. در این مطالعه، از اطلاعات ۹ گله گاو شیری واقع در استان های اصفهان و خراسان رضوی که متشکل از ۱۶۰۴۱۰ زایش طی سال های ۱۳۸۰ تا ۱۳۹۲ بود، استفاده گردید. جهت بررسی عوامل موثر بر میزان وقوع دوقلوزایی و تاثیر دوقلوزایی بر بروز سخت زایی و مرده زایی از رویه لجستیک (Proc LOGISTIC) و جهت بررسی تاثیر دوقلوزایی بر عملکرد تولیدی و تولیدمثلی از رویه مدل خطی مختلط (Proc MIXED)، نرم افزار SAS استفاده شد. میانگین وقوع دوقلوزایی ۷/۲ درصد تخمین زده شد. دوقلوزایی در جمعیت مورد مطالعه یک روند فنوتیپی مثبت و معنی دار نشان داد. عوامل گله، سال، فصل و شکم زایش ارتباط معنی داری با میزان وقوع دوقلوزایی داشتند. گاوهای شکم اول (۴/۰ درصد) و گاوهای شکم چهارم (۵/۴ درصد)، فصل زمستان (۲/۲ درصد) و فصل تابستان (۱/۳ درصد) به ترتیب کمترین و بیشترین میزان وقوع را داشتند. با افزایش سن نخستین زایش، وقوع دوقلوزایی تمایل به افزایش نشان داد. دوقلوزایی تاثیر معنی داری بر تولید شیر، درصدهای چربی و پروتئین ۳۰۵ روز نداشت. دوقلوزایی در گاوهای شکم اول و چند شکم، روزهای باز را به ترتیب ۸/۲۴ و ۸/۱۲ روز، و تعداد تلقیج منجر به آبستنی را ۰۴/۰ و ۱۸/۰واحد افزایش داد. پیامدهای تولید مثلی برای گاوهای شکم اول شدیدتر از گاوهای چندشکم بود. نتایج حاصل نشان داد که دوقلوزایی شانس ابتلا به سخت زایی و مرده زایی را افزایش داده در حالی که باعث کاهش طول دوره آبستنی می شود به ویژه اگر جنس هر دو گوساله نر باشد.

کلیدواژه ها

گاوشیری, عملکرد تولیدی و تولیدمثلی, نسبت بخت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.