اثر موننسین یا پروتکسین بر فراسنجه های تولید گاز یونجه و جو در محیط کشت خالص قارچ های شکمبه

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای علوم دامی ایران، دوره: 8، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JASR-8-2_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 169
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید سبحانی راد

دانشگاه آزاد اسلامی

مهدی الهی ترشیزی

دانشگاه آزاد اسلامی

چکیده

در این پژوهش، اثر سطوح مختلف موننسین سدیم (نوعی آنتی بیوتیک یونوفری) یا پروتکسین (نوعی پروبیوتیک) بر فرآیند تخمیر و تخمین فراسنجه های تولید گاز یونجه، جو و مخلوط یونجه+جو در شرایط برون تنی بررسی شد. تیمارهای آزمایشی شامل گروه شاهد (خوراک های پایه بدون افزودنی)، خوراک های پایه + موننسین سدیم (۵۰۰ یا ۱۰۰۰ میلی گرم در کیلوگرم ماده خشک) و خوراک های پایه + پروتکسین (۵۰۰ یا ۱۰۰۰ میلی گرم در کیلوگرم ماده خشک) بودند. مقادیر تولید گاز با استفاده از آزمون تولید گاز در محیط کشت خالص قازچ های شکمبه گوسفند اندازه گیری شد. نتایج این پژوهش نشان داد سطح ۱۰۰۰ میلی گرم در کیلوگرم موننسین سدیم سبب کاهش معنی دار تولید گاز از بخش قابل تخمیر، هضم پذیری ماده آلی، انرژی قابل متابولیسم و کل تولید گاز علوفه یونجه و دانه جو نسبت به دیگر تیمارها شد، اما سطح ۱۰۰۰ میلی گرم در کیلوگرم پروتکسین مکمل شده به دانه جو تولید گاز از بخش قابل تخمیر، کل تولید گاز، هضم پذیری ماده آلی و انرژی قابل متابولیسم را در حضور قارچ های شکمبه بطور معنی داری افزایش داد. با توجه به نتایج آزمایش حاضر، به نظر می رسد پروبیوتیک پروتکسین سبب افزایش تولید گاز مواد خوراکی در محیط کشت قارچ های شکمبه در مقایسه با انتی بیوتیک موننزین شد. بنابراین، انجام آزمایشات بیشتر به منظور بررسی جایگزینی پروبیوتیک ها با آنتی بیوتیک ها بر فراسنجه های تخمیری و جمعیت میکروبی شکمبه در شرایط برون تنی و درون تنی ضروری به نظر می رسد.

کلیدواژه ها

آنتی بیوتیک, برون تنی, پروبیوتیک, فراسنجه های تولید گاز, قارچ های شکمبه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.