اثر منابع مورد استفاده در پروتئین خوراک بر بازده نیتروژن و بیان ژن ناقل اوره (نوع ب) در بره های نر بلوچی تغذیه شده با سطوح مختلف پروتئین خام

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای علوم دامی ایران، دوره: 9، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JASR-9-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 281
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الیاس ابراهیمی خرم آبادی

مجتمع آموزش عالی کشاورزی و دامپروری تربت جام

محسن دانش مسگران

دانشگاه فردوسی مشهد

عبدالمنصور طهماسبی

دانشگاه فردوسی مشهد

عباسعلی ناصریان

دانشگاه فردوسی مشهد

علیرضا وکیلی

دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

به منظور بررسی تاثیر استفاده هم زمان منابع و مقادیر متنوع پروتئین خام خوراک بر کنترل نیتروژن اوره ای بازگردانده شده به شکمبه و تنظیم بیان ژن ناقل اوره از چهار راس بره نر بلوچی (۲±۳۰ کیلوگرم) دارای فیستولا در قالب طرح مربع لاتین ۴×۴ استفاده شد. تیمارهای آزمایشی از ترکیب دو منبع پروتئینی (کنجاله کلزا و پودر ماهی) و دو مقدار پروتئین خام (۱۶ و ۱۸ درصد) تشکیل شد. مقدار ماده خشک مصرفی در بره های تغذیه شده با کنجاله کلزا در مقایسه با بره های تغذیه شده با مخلوط کنجاله کلزا و پودر ماهی به صورت معنی داری بیشتر بود. تیمارها تاثیر معنی داری بر قابلیت هضم ماده خشک نداشتند. pH مایع شکمبه، غلظت اسیدهای چرب فرار و نسبت استات به پروپیونات، تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفتند. با افزایش مقدار پروتئین خام خوراک، غلظت آمونیاک شکمبه، نیتروژن اوره ای خون، مقدار نیتروژن دریافتی و مقدار نیتروژن ادرار به طور معنی داری افزایش یافت. مقدار نیتروژن مدفوع تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. توازن ظاهری نیتروژن در بره های تغذیه شده با کنجاله کلزا در مقایسه با بره های تغذیه شده با مخلوط کنجاله کلزا و پودر ماهی به صورت معنی داری بیشتر بود. بیان ژن ناقل اوره تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. این نتایج نشان می دهد که تغییر در مقدار پروتئین خام خوراک و نوع منبع پروتئینی به تنهایی نمی تواند بر بیان ژن ناقل اوره تاثیر گذار باشد. به نظر می رسد یکسری عوامل دیگر نیز همچون pH مایع شکمبه و pH درون سلولی در دیواره شکمبه بر بیان ژن ناقل اوره تاثیر گذار باشند.

کلیدواژه ها

پروتئین, پودر ماهی, تعادل نیتروژن, کلزا, ناقل اوره

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.