فعالیت متانوژنیک در تولید بیوگاز از هضم مشترک بی هوازی خشک و تر زباله جامد شهری و لجن فاضلاب

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه مهندسی عمران و محیط زیست دانشگاه تبریز، دوره: 51، شماره: 105
  • کد COI اختصاصی: JR_CEEJ-51-105_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 172
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

منصور احمدی پیرلو

گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی

ترحم مصری گندشمین

گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی

چکیده

در سال ­های اخیر، مدیریت مواد زائد شهری به یک مشکل جهانی و از مهم­ترین دغدغه ­های زیست­ محیطی تبدیل شده است. تولید انرژی به­ صورت بیوگاز، راه حلی قابل قبول و شناخته شده است. هدف از این تحقیق، تعیین نسبت اختلاط بهینه از هضم مشترک زباله شهری و لجن فاضلاب و سپس تاثیر هضم بی هوازی خشک و تر بر نسبت اختلاط بهینه با استفاده از بیوراکتورهای غیرپیوسته در مقیاس پایلوت بوده است. آزمایشات در هاضم ­هایی از جنس شیشه به حجم L۱ و در دمای °C ۳۷ با درصدهای مختلف جامد کل (۵، ۱۰، ۱۵، ۲۰ و ۲۵ درصد) در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. حجم بیوگاز تولید شده، میزان متان و تغییرات pH به­ صورت روزانه اندازه گیری شد. جامد کل، جامد فرار، درصد کربن و نیتروژن موجود در ماده خام و همچنین نسبت کربن به نیتروژن توسط استاندارد APHA اندازه­ گیری شد. بیشترین عملکرد متان در نسبت اختلاط زباله شهری و لجن فاضلاب ۶۰:۴۰ به ­دست آمد. براساس نسبت مطلوب، اثر درصدهای مختلف جامد کل مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که بیشترین عملکرد متان در هضم تر (۵ و ۱۰ درصد جامد کل) و با بیش­ترین حذف جرم ماده فرار به دست آمد. هضم تر به طور قابل توجهی باعث بهبود تجزیه پسماند آلی شد به­ طوری­ که پس از ۳۲ روز، تولید بیوگاز در ۵ درصد جامد کل ۹/۶۳ درصد بیشتر از هاضم ۲۵ درصد جامد کل بود. حداکثر تولید متان برای هاضم های ۵، ۱۰، ۱۵ ، ۲۰ و ۲۵ درصد جامد کل به ­ترتیب ۳/۲۳۰، ۸/۱۹۶، ۵/۱۵۹، ۴/۱۲۹ و ۳/۸۳ mL/g VS به دست آمد.

کلیدواژه ها

هضم بی هوازی جامد, هضم مشرک, زباله جامد شهری, لجن فاضلاب, بیوگاز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.