طراحی بهینه شبکه های توزیع آب با استفاده از الگوریتم بهینه سازی گروه میگوها

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه مهندسی عمران و محیط زیست دانشگاه تبریز، دوره: 51، شماره: 105
  • کد COI اختصاصی: JR_CEEJ-51-105_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 211
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا حسن پور

گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان

بابک شاهی نژاد

گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان

حسن ترابی پوده

گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان

آزاده جباری

دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، تهران

چکیده

امروزه طراحی اقتصادی و بهینه نمودن شبکه­ های توزیع و انتقال آب به گونه­ ای که بتوان با صرف حداقل هزینه کلیه محدودیت ­های مورد نظر در شبکه را ارضا نمود از مباحث مهم تحقیقاتی می­ باشد. ازجمله روش­ های موثر جهت طراحی بهینه، استفاده از الگوریتم ­های بهینه­ سازی فراکاوشی می ­باشد که به ­دلیل دارا بودن عملگرهایی همچون جهش و همچنین بهره­ مندی از مزایای هوش جمعی قدرت بیشتری در یافتن پاسخ­ های بهینه یک مسئله دارند. در پژوهش حاضر بهینه ­سازی قطر لوله­ ها در دو شبکه آبرسانی کادو و خرمشهر با به ­کارگیری الگوریتم بهینه ­سازی گروه میگوها (Krill Herd Optimization) که یک الگوریتم هوش جمعی با رفتار سراسری هوشمندانه می باشد بررسی شده است. تابع هدف که بایستی حداقل گردد شامل هزینه خرید لوله­ ها با در نظر گرفتن محدودیت­ های هیدرولیکی حاکم بر شبکه می­ باشد. بدین منظور این الگوریتم در برنامه متلب (MATLAB) کدگذاری شده و با نرم­افزار هیدرولیکی ایپنت (EPANET) ارتباط داده شده است. اجرای این روش و مقایسه پاسخ به ­دست آمده برای تابع هزینه در شبکه کادو با نتایج الگوریتم ­های GA، GA-ILP و PSO در مطالعات پیشین نشان داد که پاسخ یافته شده توسط الگوریتم گروه میگوها نسبت به GA حدود ۳/۳ درصد، نسبت به GA-ILP حدود ۳ درصد و نسبت به PSO حدود ۶/۲ درصد کاهش داشته است. همچنین نتیجه شبکه خرمشهر در مقایسه با روش LP حدود ۱۰ درصد معادل ۱۵۸،۶۵۸،۰۰۰ ریال کاهش هزینه لوله ­های شبکه را در بر داشته است. این بهبودها در نتایج حاکی از توانایی بیشتر الگوریتم گروه میگوها در فرار از پاسخ­ های بهینه محلی و نزدیک شدن به بهینه سراسری در حل مسئله شبکه­ های توزیع آب می ­باشد.

کلیدواژه ها

بهینه سازی, محدودیت های هیدرولیکی, الگوریتم فراکاوشی, متلب, ایپنت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.