مقاله پژوهشی: بررسی شکاف کامل فوتونی کوک پذیر در بلورهای فوتونی دوبعدی شامل ستون های پلاسمایی در زمینه ماده دی الکتریک غیرخطی کر

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه علمی فیزیک کاربردی ایران، دوره: 12، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JAPAZ-12-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 186
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

تایماز فتح الهی خلخالی

استادیار، پژوهشکده فوتونیک و فناوری های کوانتومی، پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای، سازمان انرژی اتمی، تهران، ایران

بهروز رضایی

دانشیار، گروه فیزیک ماده چگال، دانشکده فیزیک، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

چکیده

 در این تحقیق ساختار نواری فوتونی در بلورهای فوتونی دو بعدی با شبکه مربعی و لانه زنبوری، ساخته شده از حفره­های هوا در زمینه ماده غیرخطی کر مورد بررسی قرار گرفته است. حفره­های هوا دارای اشکال هندسی مختلفی هستند که با پلاسما پر شده­اند. نتایج محاسبات عددی بر پایه روش تفاضل­های متناهی در حوزه زمان نشان می­دهد که به ازای موج فرودی با شدت کم، اکثر ساختارهای طراحی شده به ازای پارامترهای ساختاری بهینه، دارای شکاف فوتونی کامل با پهنای قابل ملاحظه­ است، به طوری که می­توان با تغییر شدت موج فرودی این پهنا را تغییر داد. این محاسبات نشان می­دهد که هنگامی که شکل حفره­های پر شده از پلاسما با شکل سلول واحد شبکه یکسان است، بیشترین میزان تغییرات شکاف کامل فوتونی به ازای تغییر شدت نور فرودی در محدوده بسامدی  قابل مشاهده است. همچنین بیشینه پهنای شکاف فوتونی در این ساختارها به اندازه  رسید که در مقایسه با ساختارهای مشابه قبلی در حدود  افزایش یافته است. نتایج بدست آمده می­تواند در طراحی ادوات نوری کوک­پذیر مورد استفاده قرار گیرد.

کلیدواژه ها

بلور فوتونی دو بعدی, پلاسما, ماده غیرخطی کر, روش تفاضل های متناهی در حوزه زمان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.