اثر تمرینات ورزشی ثبات مرکزی بر میزان فعالسازی عضلات شکمی و انعطاف پذیری کمر مردان دارای کمردرد مزمن اختصاصی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله دانشکده پزشکی مشهد، دوره: 64، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_MJMS-64-3_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 204
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یاسر محبی راد

دانشجوی دکترای تخصصی فیزیولوژی ورزش، گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده علوم انسانی، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران

محمد رضا فدائی چافی

استادیار، گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده علوم انسانی، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران (نویسنده مسئول)

علیرضا علمیه

دانشیار، گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده علوم انسانی، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران

چکیده

مقدمه: فتق دیسک کمر شایع ترین دلیل اختصاصی کمردرد مزمن است و تمرین درمانی یکی از اهداف مدیریت آن می­باشد. هدف از این مطالعه بررسی اثر تمرینات ثبات مرکزی بر میزان فعالسازی عضلات شکمی و انعطاف­پذیری کمر مردان مبتلا به کمردرد مزمن اختصاصی بود.روش کار:  آزمودنی­های این کارآزمایی بالینی، ۲۰ مرد جوان و میانسال مبتلا به فتق دیسک کمر مراجعه کننده به فیزیوتراپی در رشت در نیمه اول سال ۹۹ بودند که به­صورت تصادفی در دو گروه تمرینات ثبات مرکزی (۱۰ نفر) و شاهد (۱۰ نفر) قرار گرفتند. فعالیت الکتریکی عضلات مایل داخلی، مایل خارجی و راست شکمی توسط دستگاه الکترومیوگرافی، قدرت عضلات شکمی با آزمون پایین آوردن مستقیم پاها و انعطاف­پذیری کمر با آزمون نشستن و خمش اندازه­گیری شد. پروتکل تمرین گروه مداخله شامل ۸ هفته تمرینات ثبات مرکزی بود، در حالی­که گروه شاهد پیگیری می­شدند. تجریه و تحلیل آماری با استفاده از آزمون­های تی همبسته و تحلیل کوواریانس با نرم افزار SPSS انجام شد.نتایج: میزان فعالسازی هر ۳ عضله و قدرت و انعطاف پذیری پس از هشت هفته تمرین، بهبود معنی­داری داشت (۰۵/۰p< )   اما در گروه شاهد تغییرات معنی­داری نبود. با این حال تحلیل کوواریانس حاکی از تفاوت بین دو گروه در میزان فعالسازی هر سه عضله و انعطاف پذیری بود (۰۵/۰p< )؛ اما در قدرت عضلات تفاوت معنی­داری مشاهده نشد.نتیجه گیری: یافته­های ما نشان داد افراد دچار فتق دیسک پس از تمرین ثبات مرکزی از فعالسازی، قدرت و انعطاف پذیری بیشتری در عضلات تنه برخوردار می­شوند بنابراین می­توانند در مراحل توانبخشی مورد توجه قرار گیرند.

کلیدواژه ها

تمرینات ثبات مرکزی, فعالسازی, انعطاف پذیری, کمردرد مزمن اختصاصی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.