ارزیابی تکتونیک فعال مرتبط با تاقدیس قلاجه با استفاده از ناهنجاری سلسله مراتبی شبکه آبراهه ها، غرب ایران

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه کواترنری ایران، دوره: 6، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_NQUA-6-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 184
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا علی پور

دانشکده علوم پایه، دانشگاه بوعلی سینا، همدان

علی جهانگیری

دانشکده علوم پایه، دانشگاه بوعلی سینا، همدان

چکیده

هدف از این پژوهش بررسی تاثیر تکتونیک فعال بر اشکال ژئومورفیک و ارتباط آن با ناهنجاری سلسله مراتبی سیستمهای زهکشی در تاقدیس قلاجه بود. تاقدیس قلاجه با روند شمال غرب جنوب شرق یکی از ساختارهای فعال تکتونیکی در کمربند چینخورده رانده زاگرس است. در این مطالعه ابتدا منطقه مورد مطالعه به ۷ حوضه تقسیم و سپس شاخصهای ژئومورفیک مرتبط با سیستم زهکشی برای حوضهها محاسبه شد. پس از آن، ضریب همبستگی پیرسون (r) در سطوح معنادار آماری (۰۵/ و ۰۱/ ) برای هر یک از اندیسهای ژئومورفیک محاسبه شد. نتایج به دستآمده از تجزیه وتحلیل کمی این شاخصها همبستگی مثبت و قوی بین شاخصهای BS-Bl/Bmw را نشان داد. همچنین همبستگی مثبت و خوبی بین شاخصهای R-Rb و همبستگی منفی قوی میان شاخصهای R-Df و همبستگی منفی خوب میان شاخصهای Hs-Δa دیده شد. حوضه های طویل به نسبت حوضههای تقریبا دایرهای و فرسایشی میزان Δa بالاتری داشتند. از طرفی این حوضهها مقادیر عددی Bl/Bmw بالاتری نسبت به حوضه های دایرهای و فرسایشی داشتند. این موضوع ارتباط مستقیم و همبستگی قوی میان شاخصهای Bs و Bl/Bmw را نشان می دهد. گسترش سازندهای تبخیری و نامقاوم گچساران و نهشتههای کواترنری سبب فرسایش و حفر عمیق و تغییر در تعداد آبراهههای مرتبه اول در قسمت شمالی یال جنوب باختری شده است که در نهایت همبستگی منفی میان شاخصهای R-Df به وجود آورده است. نتایج به دستآمده از تجزیه وتحلیل کمی شاخصهای ژئومورفیک در تاقدیس قلاجه نشاندهنده فعالیت زمینساختی بالاتر یال جنوب باختری این تاقدیس در مقایسه با یال شمال خاوری آن بود.

کلیدواژه ها

Zagros, Drainage, Geomorphic indexes., زاگرس, شاخص های ژئومورفیک, شبکه زهکشی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.