ارائه مدل کارآفرینی معلولین با رویکرد خلاقیت و خودشکوفایی با استفاده از روش نظریه داده بنیاد

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی، دوره: 8، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JEADG-8-4_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 337
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمد رضا وفایی

دانشجوی دکتری کارآفرینی-بخش عمومی، گروه مدیریت، واحد علی آباد کتول، دانشگاه آزاد اسلامی، علی آباد کتول، ایران

محمودرضا چراغعلی

گروه مدیریت و اقتصاد، دانشگاه گلستان، گلستان، ایران

سید محمدرضا حسینی

گروه اقتصاد، واحد علی آباد کتول، دانشگاه آزاد اسلامی، علی آباد کتول، ایران

محمودرضا مستقیمی

گروه مدیریت،دانشکده مدیریت و حسابداری،واحد علی آباد کتول،دانشگاه آزاد اسلامی،علی آباد کتول،ایران

چکیده

از مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر کیفیت زندگی افراد دارای معلولیت جسمی داشتن شغلی مناسب است. لذا هدف این پژوهش ارائه مدل کارآفرینی معلولین جسمی-حرکتی با رویکرد خلاقیت و خودشکوفایی بود. این پژوهش توصیفی و با رویکرد آمیخته متوالی-اکتشافی می باشد. داده های پژوهش با استفاده از روش اسنادی-میدانی جمع آوری گردید. در بخش کیفی، جهت شناسایی مولفه های پژوهش به مصاحبه با خبرگان دانشگاهی و مدیران بخش های غیردولتی که به روش هدفمند انتخاب گردیدند، پرداخته شد. نمونه آماری در بخش کمی شامل ۳۰۶ نفر از اعضای تحت پوشش انجمن های معلولین جسمی-حرکتی بود که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب گردیدند. به منظور جمع آوری داده های این بخش، پرسشنامه محقق ساخته استفاده گردید. جهت سنجش پایایی و روایی از ضریب آلفای کرونباخ و میانگین واریانس استخراجی استفاده گردید که به ترتیب برای تمامی ابعاد بالای ۸۵۲/۰ و ۵۴/۰ بود. یافته ها نشان می دهند شرایط علی (آمادگی برای تغییر، پیچیدگی فرایندهای کارآفرینی و الزامات محیط فرایندهای کارآفرینی) ۱/%۵۳ از تغییرات مقوله محوری (نگرش های رفتاری، نگرش های کارگزاران و نگرش های ساختاری) را پیش بینی می کند. شرایط مداخله گر (شیوه تفکر مدیران عالی، آگاهی از ابزارهای مختلف و ثبات مدیریتی) و شرایط زمینه ای (پارادایم فکری بخش دولتی، مسائل ساختاری فرایندی و قوانین ومﻘررات) به ترتیب ۷/۱۰% و ۴/%۶۷ از تغییرات راهبردها (تغییرات فرایندی، ارزش گذاری و آگاهی بخشی کارآفرینی) را پیش بینی می کند. مقوله محوری ۲/۷۷% از تغییرات راهبردها و راهبردها نیز ۲/۷۳% از تغییرات پیامدها (خودشکوفایی، نوآوری و خلاقیت و تفکر مدیران جدید) را پیش بینی می کنند. لذا پیشنهاد به برگزاری کارگاه های تخصصی جهت اصلاح نگرش مدیران عالی کشور در زمینه توانمندی های معلولان می گردد تا زمینه حمایت از اقدامات کارآفرینانه آنان فراهم گردد.

کلیدواژه ها

اشتغال, معلولیت, کسب وکار, ناتوانی جسمی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.