کاربرد روش تاگوچی در کاهش تعداد آزمایش ها و بهینه سازی پارامتر های شبکه عصبی مصنوعی (مطالعه موردی: پایداری سنگ چین در اطراف پایه پل)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه هیدرولیک، دوره: 16، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JHYDAN-16-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 200
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سارا اسفندمز

دانشگاه محقق اردبیلی. دانشکده فنی و مهندسی. مهندسی عمران. مهندسی و مدیریت منابع آب. فارغ التحصیل کارشناسی ارشد

اتابک فیضی

دانشیار گروه مهندسی عمران، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

مجتبی کریمایی طبرستانی

استادیار دانشکده مهندسی عمران دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی تهران

چکیده

در تحقیق حاضر از روش تاگوچی، که یکی از روش های طراحی آزمایش ها است، جهت کاهش تعداد آزمایش های تجربی و همچنین تنظیم پارامتر های ورودی در طراحی شبکه عصبی مصنوعی استفاده می شود. برای این منظور از نتایج مطالعه آزمایشگاهی قبلی که مربوط به پدیده پایداری سنگچین در اطراف پایه پل است به عنوان مطالعه موردی استفاده شد. همچنین قابلیت پیش بینی تاگوچی در مقایسه با نتایج حاصل از شبکه عصبی مصنوعی نیز مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که با استفاده از روش تاگوچی می توان تعداد آزمایش ها را به ترتیب به میزان ۸۹ و ۸۷ درصد نسبت به مطالعه محققین قبلی و روش فاکتوریل کامل کاهش داد. همچنین تحلیل حساسیت پارامترهای موثر نشان داد که دبی جریان به عنوان موثرترین پارامتر بر پایداری سنگچین در اطراف پایه پل است. در نهایت جهت تعیین شرایط هیدرولیکی پایداری سنگچین، اقدام به تنظیم پارامترهای شبکه عصبی مصنوعی با استفاده از روش تاگوچی شد که نتایج حاصل نشان دهنده دقت بالای این روش در برآورد نتایج آزمایشات با ضریب هم بستگی ۹۷/۰ بود. نتایج تحلیل حساسیت پارامترهای ورودی شبکه عصبی نیز نشان داد که تابع انتقال بیشترین تاثیر را بر روی نتایج شبکه عصبی مصنوعی دارد.

کلیدواژه ها

روش تاگوچی, شبکه عصبی مصنوعی, پایه پل, سنگ چین, آب شستگی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.