بررسی تطبیقی عقلانیت باور دینی در پرتو فرزانگی نزد سهروردی و زگزبسکی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوفصلنامه حکمت معاصر، دوره: 12، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_WISDOM-12-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 218
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباس خسروی بیژائم

دانشجوی دکتری فلسفه دین، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

محمد سعیدی مهر

استاد، فلسفه، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران(نویسنده مسئول)،

سید علی علم الهدا

دانشیار گروه فلسفه اسلامی؛دانشگاه پیام نور

غلامحسین خدری

دانشیار فلسفه و حکمت اسلامی در دانشگاه پیام نور

چکیده

یکی از الگوهای معرفت شناسی باور دینی معرفت شناسی فضیلت گرا است. این نظریه با تمرکز بر فضایل عقلانی بویژه فرزانگی و ویژگی منشی باورمند به ارزیابی باور دینی می پردازد. زگزبسکی در نظریه معرفت­شناسی فضیلت ناب با تکیه بر فضایل عقلانی بویژه فرزانگی به تبیین باورهای دینی پرداخته است. آراستگی باورمند به فضایل عقلانی موجب اعتبار معرفتی باور است. سهروردی نیز در نظام الهیاتی اشراقی خود با تکیه بر فضایل اخلاقی و عقلانی و علم حضوری و بهره­مندی از فرزانگی به تبیین عقلانیت باورهای دینی اقدام کرده است. با پایه قرار دادن شهود و اشراق با خوانشی فضیلت­گرایانه می­توان به ارزیابی باورهای دینی پرداخت. شهود و اشراق فرآیند رسیدن به شکوفایی عقلانی در پرتو بهره­مندی از فرزانگی است. با بهره مندی از فرزانگی می­توان به عقلانیت باورهای دینی بویژه یکتایی، هستی و صفات ویژه خدا دست یافت. لذا پژوهش حاضر با رویکرد توصیفی- تحلیلی به بررسی عقلانیت باور دینی در پرتو فرزانگی نزد سهروردی و زگزبسکی می­پردازد.

کلیدواژه ها

فضایل عقلانی, عقلانیت, شهود و اشراق, فرزانگی, سهروردی و زگزبسکی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.