دلالت­ سنجی واژه «البیان» در آیه­ "علمه البیان " بر نطق و تکلم انسان از نگاه مفسران فریقین

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوفصلنامه پژوهش های تفسیر تطبیقی، دوره: 7، شماره: 14
  • کد COI اختصاصی: JR_PTT-7-14_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 132
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمد کریمی

استادیار گروه کلام، دانشگاه قرآن و حدیث، قم، ایران

فیروز اصلانی

دانشجوی دکتری دانشگاه قرآن و حدیث، دانشگاه قرآن و حدیث، قم، ایران

چکیده

تاریخ دریافت: ۲۹/۱۰/۱۳۹۹   |   تاریخ پذیرش: ۰۱/۰۳/۱۴۰۰ مفسران پنج دیدگاه عمده درباره مفهوم واژه­ "بیان " در آیه­ ۴ سوره­ الرحمن دارند. عده­ای از مفسران، بیان را به معنای قدرت تکلم، برخی به معنای بیان کردن همه­چیز، گروهی به معنای اسامی اشیاء و جنبندگان، تعدادی به معنای قدرت تعقل و عده­ای هم به معنای قرآن کریم می­دانند. با توجه به اختلافات موجود در معنای بیان و نبود پژوهش مستقل در این زمینه، این مقاله با روش تحلیلی- توصیفی، معنای درست بیان را در این آیه واکاوی می کند. طبق بررسی­های صورت گرفته در این نوشتار، نظر کسانی که بیان را به معنای تکلم می دانند، جامع و دقیق­تر به نظر می رسد؛ زیرا اولین معنایی که در سیاق آیات نخستین سوره­ الرحمن از این واژه­ به ذهن متبادر می شود، معنای تکلم است و در آیه چهارم سوره ابراهیم، تبیین به زبان نسبت داده شده است. از سوی دیگر خداوند متعال، قرآن را بیانی برای مردم (بیان للناس) می خواند و از آن­جایی که ماهیت قرآن در عصر نزول، جز ماهیت گفتاری و زبانی نبود، مشخص می شود که منظور از بیان، سخن گفتن است. از طرفی، معانی دیگری که مفسران برای بیان ذکر کرده اند، به نحوی به زبان و تکلم مرتبط هستند. کریمی، الف؛ اصلانی الوار، ف. (۱۴۰۰). دلالتسنجی واژه «البیان» در آیه "علمه البیان " بر نطق و تکلم انسان از نگاه مفسران فریقین، دوفصل نامه پژوهش های تفسیر تطبیقی. ۷ (۱۴)، ۲۹۱-۲۷۱. Doi: ۱۰.۲۲۰۹۱/PTT.۲۰۲۱.۶۱۲۱.۱۸۵۷.

کلیدواژه ها

البیان, الرحمن, نطق, تکلم, ادراک کلیات

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.