ارزیابی وضعیت ایمنی و آمادگی عملکردی، سازه ای و غیرسازه ای مراکز بهداشتی شهر همدان در برابر بلایا

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله مهندسی بهداشت حرفه ای، دوره: 8، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JOHE-8-4_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 467
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلامرضا اسدی

Hamadan University of Medical Sciences

آرزو کرمپوریان

Hamadan University of Medical Sciences

امید کلات پور

Hamadan University of Medical Sciences

سلمان خزایی

Hamadan University of Medical Sciences

چکیده

مقدمه: اولین مطالبه مردم در زمان حوادث،ارائه خدمات هماهنگ، یکپارچه، مداوم و قابل دسترس است. یکی از مهمترین مراحل مدیریت خطر بلایا در حوزه سلامت، توانمندی سیستم در ارزیابی خطر می باشد. این مطالعه با هدف ارزیابی وضعیت ایمنی و آمادگی عملکردی، سازه ای و غیر سازه ای مراکز بهداشتی شهر همدان در برابر بلایا انجام گرفت. مواد و روش ها: مطالعه توصیفی مقطعی بوده که در سال ۱۴۰۰ در ۴۹ مرکز بهداشتی شهر همدان اجرا شد. جهت گرد آوری داده ها از روش مصاحبه، مشاهده و  چک لیست استاندارد بر اساس دستورالعمل ارزیابی خطر بلایا در نظام شبکه بهداشتی درمانی استفاده شد که وضعیت ایمنی مراکز بهداشتی را درسه حیطه آمادگی عملکردی ، ایمنی سازه ای و غیر سازه ای بررسی می کرد. میانگین آمادگی عملکردی، سازه ای و غیر سازه ای، امتیاز ایمنی محسوب گردیده و مراکز بهداشتی در یکی از سطوح ایمنی "کم" (۵۰-۰)،  ایمنی "متوسط" (۷۰-۵۰ ) و ایمنی "مطلوب" (۱۰۰-۷۰ ) طبقه بندی شدند. یافته ها: بر اساس نتایج در مراکز بهداشتی درمانی شهر همدان سطح آمادگی عملکردی۲۳/۵۶ درصد، سطح ایمنی غیر سازه ای، سازه ای و ایمنی کل به ترتیب۹۶/۶۳، ۳۹/۸۹ و ۱۳/۷۵ درصد می باشد. بحث و نتیجه گیری : سطح ایمنی غیرسازه ای و سازه ای در سطح قابل قبولی می باشد که قابلیت ارتقاء را دارد اما سطح آمادگی عملکردی در مراکز بهداشتی مورد مطالعه در شهر همدان در سطح متوسط ارزیابی گردید. علت آن می تواند مواردی چون نبود تشکیلات منسجم مدیریت خطر بلایا، بودجه و دانش کافی باشد.

کلیدواژه ها

Disasters, Safety, Preparedness, بلایا, آمادگی, ایمنی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.