تجلی کهن الگوی قهرمان در نگاره جام زرین حسنلو (عصر آهن) براساس رویکرد جوزف کمبل

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: پژوهشنامه گرافیک نقاشی، دوره: 3، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_ARJGAP-3-5_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 149
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

چنور سیدی

کارشناسی ارشد باستان شناسی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران (نویسنده مسئول).

فاطمه سیدی

دانشجوی کارشناسی ارشد باستان شناسی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.

چکیده

جوزف کمبل با توجه به رویکرد کهن الگوی «قهرمان» کارل یونگ، «الگوی سفر قهرمان» را مطرح کرد. وی با مطالعه ساختار اسطوره ای در تمدن و فرهنگ های گوناگون، بر این باور بود، در ساختار اسطوره برای سفر قهرمان، سه مرحله عزیمت، تشرف و بازگشت وجود دارد که می توان آ نها را در نگاره جام زرین حسنلو جست. هدف از جستار حاضر این است تا با بهره گیری از نظریه جوزف کمبل اسطوره شناس شهیر آمریکایی، نگاره جام زرین حسنلو را مطالعه و بررسی کند و در پی پاسخگویی به این پرسش هاست: نگاره جام زرین حسنلو، با «الگوی سفر قهرمان» جوزف کمبل هم پوشانی دارد؟ در صورت حضور این کهن الگو، چگونه می توان آنها را براساس نظریه کهن الگوی سفر قهرمان جورف کمبل تحلیل کرد؟ جستار حاضر، با بررسی و مطالعات کتابخانه ایی به صورت توصیفی تحلیلی انجام شده است. برای پاسخ به پرسش های مذکور با بررسی نگاره جام زرین حسنلو که متعلق به عصر آهن است، می توان به این نتیجه رسید که براساس الگوی کمبل، نگاره جام زرین حسنلو، بیانگر آن است که قهرمان روایت هنری با استمداد نیروهای ماوراءالطبیعه از جهان دنیوی خارج می شود و به معنویت و جاودانگی دست می یابد و هنگام سفر در مرحله عزیمت با یاری دهندگان معنوی ازجمله خدایان روبه رو می شود، سپس در مرحله تشرف، گام در جاده آزمون ها گذاشته و با شیر، مار، دیو و خدابانو روبه رو می شود و به نبرد با نیروهای متخاصم می پردازد. قهرمان داستان درنهایت با شخصیتی دگرگونه، در قالب حمایت از جامعه، دوباره به سرزمین خود بازمی گردد.   

کلیدواژه ها

نگاره جام زرین حسنلو, سفر قهرمان, عزیمت, تشرف, بازگشت, جوزف کمبل

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.