مطالعه درون مایه دیوارنگاره های کوشک باغ فین کاشان در دوره قاجار

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: پژوهشنامه گرافیک نقاشی، دوره: 3، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_ARJGAP-3-5_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 363
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهه پنجه باشی

استادیار گروه نقاشی، دانشکده هنر، دانشگاه الزهرا(س)، تهران، ایران)نویسنده مسئول).

بهناز خامه چیان

دانشجو دانشگاه الزهرا

چکیده

بنای اولیه باغ فین به پیش از اسلام و با تمدن سیلک پیوند خورده است، تمدن سیلک نیز پیوندی ناگسستنی با چشمه جوانی دارد که در بالای باغ جاری است و به چشمه سلیمانیه معروف است و از دیرباز همچنان در آبادی منطقه فین موثر بوده است. با گذشت زمان و روی کارآمدن سلسله های گوناگون، عمارت های مختلفی به باغ افزوده شد. در دوره قاجار به ویژه در دوران سلطنت فتحعلی شاه قسمت های مختلفی به این عمارت افزوده و همچنین بازسازی شد؛ ازجمله کوشک فتحعلی شاهی که در ضلع جنوب غربی باغ ساخته شد. هدف از این پژوهش، مطالعه درون مایه دیوارنگاره های باغ فین در شهر کاشان و تحلیل ویژگی های نقوش آن است. این پژوهش با رویکرد تاریخی-محتوایی انجام شده است و به مطالعه موردی درون مایه دیوارنگاره های باغ فین و کوشک فتحعلی شاهی آن می پردازد. سوال اصلی پژوهش این است که درون مایه دیوارنگاره های باغ فین براساس چه موضوعاتی نقاشی شده است. نوع تحقیق در این پژوهش، توصیفی تحلیلی و شیوه گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و میدانی است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که دیوارنگاره های کوشک فتحعلی شاهی در دوره قاجار با رعایت قواعد بصری در فرم، دارای درون مایه های موضوعی است که متاثر از نقاشی دوره اول قاجار است و به صورت درون مایه های روایی، داستانی، نمادین و سیاسی نقاشی شده است. 

کلیدواژه ها

دوره قاجار, کاشان, باغ فین, دیوارنگاری, کوشک فتحعلی شاهی, درون مایه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.