تحلیل مبانی فقهی ادغام مجازات بازدارنده در مجازات تعزیری با رویکردی بر نظر امام خمینی(ره)
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: فصلنامه حقوقی دانشگاه اصفهان، دوره: 7، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_JLUI-7-1_005
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 164
نویسندگان
دکتری تخصصی، دانشگاه پردیس فارابی، دانشگاه تهران، قم، ایران
استاد تمام و هئیت علمی، پردیس فارابی، دانشگاه تهران، قم، ایران
چکیده
قانون مجازات اسلامی مصوب سال ۱۳۷۰ در کنار چهار قسم مجازات یعنی حدود، قصاص، دیات و تعزیرات از قسم دیگری با عنوان "مجازات بازدارنده" هم سخن به میان آورده است که این نوع مجازات در تقسیم بندی فقها دیده نمی شود. تلقی و برداشتی ناصحیح از کلام امام خمینی(ره) در به کار بردن لفظ بازدارنده، و تردید در اطلاق عنوان مجازات تعزیری برای مرتکبین جرایمی که در فقه و شرع سابقه نداشتند؛ واضعان قانون را بر آن داشت مجازات مرتکبین این جرایم را با عنوان " مجازات بازدارنده" بپذیرند. بدین صورت که بر مرتکبین آن دسته از جرایمی که سابقه شرعی و فقهی داشتنه اند مجازات تعزیر و بر مرتکبین جرائمی این سابقه را نداشتند "مجازات بازدارنده"وضع کردند. اما نگارندگان مقاله معتقدند تعزیرات منحصر به زمان شارع نبوده و می توان با استناد به مبانی فقهی، مسائل جدید را که مفسده آور بوده به عنوان تعزیر جرم انگاری، و مرتکبین آن را مجازات نمود. پیشنهاد مقاله حذف مجازات بازدارنده و ادغام آن در مجازات تعزیری است، چرا که مجازات بازدارنده قسیم تعزیر و در کنار سایر مجازات هیچ مبنا و مستند فقهی ندارد و استناد آن به امام خمینی صحیح نمی باشد. این نکته ای است که در قانون جدید قانون مجازات اسلامی مد نظر قرار گرفته و مجازات بازدارنده در تعزیرات ادغام شده چیزی که مورد حمایت مقاله است.کلیدواژه ها
تعزیر, سابقه ی شرعی, مبانی فقهی و اصول قانون اساسی, مجازات بازدارندهاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.