ارزیابی برخی صفات زراعی چهار رقم کینوا در اقلیم گرم و خشک استان یزد

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هفدهمین کنگره ملی و سومین کنگره بین المللی علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران
  • کد COI اختصاصی: NABATAT17_362
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 179
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا رعنائی زاده

دانشجوی کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی کشاورزی، دانشگاه یزد

سیدابراهیم سیفتی

استادیار بیوتکنولوژی کشاورزی، دانشگاه یزد

نسرین حیدری خورمیزی

کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی کشاورزی، دانشگاه شهیدباهنر کرمان

فاطمه دانشمند

استادیار فیزیولوژی گیاهی، دانشگاه پیام نور تفت یزد

چکیده

کینوا با نام علمی Chenopodium quinoa Willd. به دلیل تحمل بالا در برابر تنش مختلف زیستی و غیرزیستی مورد توجهجهانی قرار گرفته است. به منظور مقایسه چهار رقم تجاری کینوا شامل Rosada ، Black ، Titicaca و Multi head bulk ازنظربرخی خصوصیات زراعی در اقلیم گرم و خشک، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در مزرعهدانشگاه یزد انجام شد. نتایج نشان داد رقم تیتیکاکا در رابطه با صفات روز تا سبزشدن، چهاربرگی، ساقه دهی، گل دهی و روزتا گرده افشانی، نسبت به سایر ارقام برتری داشت هرچند این رقم در مقایسه با رقم رزادا در رابطه با مدت زمان لازم برایسبزشدن، روز تا پیرشدن و ساقه دهی در اقلیم مورد مطالعه، اختلاف معنی داری نداشت. دررابطه با خصوصیت روز تا پیرشدنو قطر ساقه، رزادا میانگین بیشتر و معنی داری را نسبت به سایر ارقام نشان داد. همچنین مولتی هدبالک و رزادا نسبت بهتیتیکاکا و بلک، تعداد دندانه برگ بیشتری داشتند. اما درخصوص مهمترین صفت یادداشت برداری شده، اختلاف معنی داریبین ارقام مورد مطالعه از نظر وزن هزاردانه مشاهده شد، به طوری که بلک (۵/۹۱ گرم) و مولتی هد بالک (۵/۷۳) ببیشترین و رزادا کمترین (۲/۶۹ گرم) وزن هزاردانه را نشان دادند. تیتیکاکا (۴/۸۸ گرم) با مولتی هدبالک، اختلاف معنی داری نداشت. درنتیجه ارقام تیتیکاکا و مولتی هدبالک به منظور استفاده بذری و رزادا جهت استفاده در برنامه های اصلاح علوفه در اقلیم گرم و خشک پیشنهاد می شوند.

کلیدواژه ها

رزادا، زودرسی، مولتی هدبالک، وزن هزاردانه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.