بهینه سازی چند هدفه رفتار لرزه ای پل های جداسازی شده تحت اثر زلزله های حوزه نزدیک با کمک الگوریتم ژنتیک

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس بین المللی محاسبات نرم
  • کد COI اختصاصی: CSCG04_155
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 349
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میثم عفتی

استادیار، گروه مهندسی عمران، دانشکده فنی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

علی خداکریمی

دانشجوی دکتری مهندسی سازه، گروه مهندسی عمران، دانشکده فنی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

سیدمحمدرضا حسینی

دانشجوی دکتری مهندسی سازه، گروه مهندسی عمران، دانشکده فنی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

چکیده

پل ها از مهم ترین سازه های مهندسی به شمار می روند. در مناطق لرزه خیز با استفاده از جداساز لرزه ای تا حد زیادی میتوان به ایمنی این نوع سازه ها کمک کرد لذا بهینه سازی آنها می تواند منجربه صرفه جویی اقتصادی و بهبود عملکرد لرزه ای گردد. یکی از مهم ترین پدیده هایی که هنگام زلزله در پلها مشاهده می شود پدیده کوبیدگی سازه است که به دلیل عدم تعبیه فاصله مناسب میان قطعات پل رخ می دهد. در این پژوهش به منظور حساسیت سنجی سازه نسبت به پارامترهای ورودی از سیستم جداساز لاستیکی سربی ( LRB ) به عنوان سیستم جداسازی لرزه ای استفاده شده و پارامترهای لرزه ای همچون برش پایه، جابه جایی عرشه، لنگر خمشی و نیروی ضربه که از مدل خطی ویسکوالاستیک خطی محاسبه شده با استفاده از الگوریتم ژنتیک تحت اثر رکوردهای حوزه نزدیک بصورت تکی و در مرحله بعد با استفاده از روش بهینه سازی چند هدفه مجموع وزن دار تمامی پارامترها بهینه شده اند. متغیرهای ورودی الگوریتم شامل سختی جداساز و درز انقطاع و همچنین متغیرهای نیروی ضربه، برش پایه ستون، جابجایی عرشه و خمش پای ستون به عنوان پارامترهای هدف در نظر گرفته شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که پارامترهای لرزه ای بهینه شده با استفاده از الگوریتم ژنتیک بر یکدیگر اثر کنترل کننده داشته و با در نظر گرفتن تمامی پارامترها بطور همزمان مقادیر ورودی بهینه تر و به واقعیت نزدیک تر هستند.

کلیدواژه ها

الگوریتم ژنتیک، جداساز لرزه ای، پارامترهای لرزه ای، پدیده ضربه، درز انقطاع

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.